Дружеството на плевенските художници с писмо до общинските съветници

С писмо до кмета Георг Спартански и председателя на ОбС Мартин Митев, Дружеството на плевенските художници и Представителството на СБХ Плевен категорично изразяват своето несъгласие с решението на Общински съвет – Плевен да откаже финансирането на Международния симпозиум по скулптура.

Ето и пълният текст на писмото:

„На Експертния съвет по култура беше обсъдено и решено симпозиумът да бъде включен в Културния календар на общината и да получи финансиране. За участие в този симпозиум на предишното му, първото и последното му издание, кандидатстваха повече от 150 автори от цял свят. От всички континенти. Сред тях и много български автори, които със своите творби участват в много симпозиуми по скулптура в цял свят и е престижно за организаторите тези автори да оставят своите произведения за техните градове. Бяха избрани едни от най добрите кандидатури. Все известни имена. За второто издание на симпозиума се очакваше да има много повече кандидати.

За съжаление общинските съветници със своето провинциално мислене спънаха едва проходилия форум. Форум, който донесе престиж на град Плевен в световен мащаб и който щеше още много да работи за доброто име на града и за неговата известност. За европейския му облик. Чухме мнения, изказани от общински съветници, че хората не харесвали тези камъни. Тези „камъни“ са скулптури. Скулптури, които ще останат след нас и вас, скъпи общински съветници. След вас, за които никой няма да си спомня след година-две, след 10, след 100, след 500 години. Но тези „камъни“ ще останат. А хората трябва да се възпитават във възприемане на съвременното, световното изкуство. Същото се отнася и за общинските съветници. И може би бъдещите поколения ще разберат какво предателство е извършено от Общинския съвет към града ни. Нима тази сума, която беше спестена от култура, ще донесе някаква полза? Не ми се вярва. Това е много жалко за вас. С това ваше гласуване вие се стремите градът ни да остане в забвение. Не може и не бива да се пести от култура.

И знаят ли общинските съветници, че в града има художествени галерии? Колко са? Къде са? Колко пъти те са посещавали изложби?

Също така – колко хора, занимаващи се с изкуство или интересуващи се от изкуство и култура има в този общински съвет. Според нас – нито един. Защото ако имаше един, който да се интересува от бъдещето на града ни, от изкуството, което остава тук и имаше културата да оцени това изкуство, нямаше да се стигне до това кощунствено и позорно решение.“

Дружество на плевенските художници

Представителство на СБХ гр. Плевен

2 thoughts on “Дружеството на плевенските художници с писмо до общинските съветници

  • 14 февруари, 2019 г. в 09:37
    Permalink

    Какви художници бе – зидаромазачи и бояджии

  • 13 февруари, 2019 г. в 11:08
    Permalink

    Това е писмо на услужлив подмазвач, а не на художниците.Защо ще изтупват плевенчани с 80 хиляди лева за неща без всякаква художсствена стойност.

Коментарите са затворени.

%d bloggers like this: