film izle
15 февруари 2019, 12:31 1 коментар

Трети национален конкурс „Гена Димитрова“ с международно участие ще се проведе в Плевен

Трети национален конкурс с международно участие на името на Гена Димитрова ще се проведе в Плевен от 19 до 23 май. Това съобщи директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски и музикологът Августина Серафимова, която е ръководител на оперативното бюро на Фестивала.

Статутът на конкурса (и произтичащите от него общи положения, ред и условие на участие, награди, организационен комитет) е изработен от Гена Димитрова в сътрудничество с маестро Георги Нотев – главен диригент на Плевенската филхармония. Кандидатите могат да бъдат жени до 32 години и мъже до 35 години, разделени по видове гласове. Те ще бъдат оценявани от жури с председател Найден Тодоров – директор на Софийска филхармония, и членове: Александрина Милчева, Дарина Такова, Калуди Калудов и Адриан Холендер.

Конкурсът се провежда в два тура. В I тур кандидатите изпълняват една ария и кабалета по избор и песен от български композитор, а във  II тур –една ария от Моцарт и една ария по избор, различна от изпълнените в I тур.

Наградите са: Първа (за жени и за мъже) – 3000 лв., втора – 2000 лв., трета – 1000 лв. Наградата за най-добро изпълнение на българска песен е 600 лв.

Всички лауреати ще участват в гала концерт с Плевенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров на 23 май, като при хубаво време събитието ще бъде на открито.

Първото издание на конкурса е 2006 г., второто 2009 г., а третото се случва 10 години по-късно, благодарение на подкрепата на Община Плевен и упоритостта на Дяковски, заложил престижния форум в концепциите си при кандидатстване за директор на Филхармонията. Идеята е да се провежда през две години в годината, когато няма Лауреатски дни „Катя Попова”.

Лауреатите на първите две издания на конкурса вече са известни и успели певци в България и Европа – Андреана Николова, Петър Бучков, Александър Носиков, сестрите Вера и Гиргина Гиргинови и др.

Неизменно в техните биографии е вписано името на плевенския конкурс, който са спечелили. Някои от тях плевенската публика е слушала като участници в Лауреатските дни. В първото издание се явиха 32 млади оперни изпълнители, във второто – 29-ма, сред които и чуждестранни участници.

Конкурсът по традиция се провежда в НЧ „Съгласие 1869”.

Заявки за участие се подават до 2 май, а формуляри и повече информация могат да се намерят на сайта на Плевенска филхармония ТУК.

 

 

има 1 коментар
  1. Денчев каза:

    Защо не кажете какви са хонорарите на журито? по- голеви от наградния фонд. За литературния конкурс „П. Ковачев“ няма две хиляди лева, за този има… И след смъртта му не могат да му простят плевенските провинциалисти, че Пешо беше еврпоец, а не гащник и плевенско тенеке.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация