film izle

Второкласници от НУ „Отец Паисий” изнесоха пред своите съученици представление за Левски

По случай 146 години от героичната гибел на Левски, днес учениците от II г клас от НУ „Отец Паисий” в Плевен изнесоха пред своите съученици, родители и учители представление за живота и делото на големия ни революционер. Спектакълът е по сценарий на класния им ръководител Цветанка Ангелова, а музикалното оформление – на музикалния училищен педагог Елка Пъшева.

В главната роля на Васил Левски бе шестокласникът от СУ „Цветан Спасов” и бивш възпитаник на НУ „Отец Пасисий” Павел Велков. Животът на именития български борец за свобода оживя в песни, стихове, сценки и снимки. Малките актьори разказаха за неговото детство, монашески години и революционна дейност. Те припомниха епизоди от делото му, оставили ярка диря в съзнанието и родовата памет на българина, а именно: отказа на Левски от монашеството, раздялата с майка му, когато ѝ дава косите си и ѝ казва, че се е посветил на Отечеството, създаването на революционните комитети, предрешенията му, за да не го хванат турските заптиета, залавянето и осъждането му.

В програмата прозвучаха песните „Аз съм българче”, „Песен за Апостола” и „Кажи ми, горо!”, които децата изпълниха с проникновено чувство. Малките второкласници бяха заслужено аплодирани от публиката и поздравени за тяхното изпълнение от директора Иван Вълков.

За презентацията е нужен JavaScript.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация