film izle

Плевен чества 141 години от Освобождението

С военен ритуал на централния градски площад „Възраждане” в Плевен започна церемонията по отбелязване на Националния празник на България 3 март. Под звуците на химна пред мавзолея-костница „Свети Георги Победоносец” беше издигнат националния флаг. По-късно плевенският владика Игнатий в съслужение със свещеници от всички храмове на града отслужи заупокойна молитва в памет на хилядите руски, румънски и финландски воини, паднали по бойните полета за освобождението на Плевен и България. Освен военослужещите от Плевенския гарнизон, в почетния строй застанаха деца от Ботевския отряд, от гвардейския отряд и духовия оркестър.
В словото си кметът на Плевен Георг Спартански подчерта, че на днешната дата преди 141 години България възкръсва от пепелищата, след 500-годишно забвение и се връща на политическата карта на Европа.
„Това е ново възраждане за българската нация, за българския дух и българското племе. Отричана или възхвалявана през тези 141 години, тази дата е крайъгълен камък. На един ден или за една година никой не може да каже, че е изпълнил своята мисия в исторически план, но датата 3 март остава в историята, като ден първи на новата българска държава.”
Според кмета 3 март не идва наготово, а идва след дълга поредица от събития, довели до възстановяването на българската държавност. По думите му – свободата не ни е дадена даром, за нея ние платихме с кръвта на стотици хиляди български синове и дъщери. Русия дойде да освободи един братски славянски народ и ние това никога няма да го забравим. Не трябва да ни е неудобно, че именно руската императорска многонационална армия освободи България, но за да дойде тя, семето на свободата беше посято от българските революционери.
Слово послучай празника произнесе и областният управител на област Плевен Мирослав Петров. По-късно официалните лица се поклониха и запазиха минута мълчание пред вечния огън в памет на падналите за българската свобода. Венци и цветя бяха поднесени от патриотични и родолюбиви организации, държавни и общински институции, политически партии и представители на дипломатическия корпус у нас.
След официалната церемония започна походът на най-дългото българско знаме в България – над 700 метра, ушито от плевенски деца. Маршрутът е от централния площад „Възраждане” до панорама „Плевенска епопея”, където се очаква в следобедните часове да бъде регистриран 9-милионния посетител.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация