film izle

Проф. д-р Любомир Ковачев между спорта и хирургията

Автобиографичната си книга „Етюди за скалпел и баскетболна топка“ представи проф. Ковачев пред колеги и приятели в залата на Регионална библиотека „Христо Смирненски”. В нея той разказва за десетилетната си богата и успешна кариера в медицината и спорта.

В мемоарната книга „Етюди за скалпел и баскетболна топка“ авторът споделя случки от кариерата си на спортист и хирург, от срещите му с интересни хора от света на спорта, медицинската професия и останалите сфери от живота му.

Още като ученик той е състезател на най-високо национално ниво по баскетбол. В казармата той служи като санитарен инструктор, което го провокира да направи преоценка на професионалната си ориентация. Без да прекъсва състезателната си кариера проф. Ковачев става студент по медицина във ВМИ-София.

Годините на следването са описани по начин отразяващ мотивацията и интересите на автора. Всичко това с описания на интересни и забавни случки и срещи с широка гама от хора – от състудентите и преподавателите до широк кръг от човешки индивидуалности.

Следват годините на работа като хирург по разпределение в провинцията –Дулово и Силистра, също описани интересно и гарнирани с истории от професионалната му кариера, както и от контактите с хората от този интересен край.

Следва работа като хирург в Перник, а впоследствие и като асистент по хирургия в новоразкрития Медицински факултет на Медицинска академия в Плевен. Авторът описва този важен за професионалното му развитие период по един достъпен за читателя начин, който го въвежда в интимните кътчета на хирургическата професия. Читателят се запознава с интересни и вълнуващи сцени от професионалното и житейско ежедневие, с проблемите и трудностите, с провокациите и разочарованията.

Така се стига до заемането на най-високи позиции в утвърждаването му като специалист и учен с международно признание.

В последните глави се правят размишления на теми като „Кой кого учи“, „За хирургията в бъдеще време“. В главата „От другата страна на барикадата се описва личната борба на професора за оцеляване от злокачествено заболяване. В „Парчета от мозайката“ се описват преживяванията му от срещите с хора от света на спорта.

Не е подминат и периода на хаос и упадък, засегнал и висшето медицинско образование и здравеопазната ни система.

Богат документално-илюстративен материал от снимки дава и визуална представа за важните места, хора и събития от живота на проф. Ковачев. В него в хармонична връзка са баскетбола и хирургията, като спорта представлява важна част от периода след приключването на активната му състезателна дейност.

Книгата е послание и мотиватор за студентите по медицина, както и за тези млади хора, които още не са направили своя професионален избор. А неизкушеният читател ще се потопи по един интересен и същевременно достъпен начин в света на медицината.

Към обложката на книгата има кратки мнения за написаното от автора от водещи специалисти: детският кардиохирург от Хайделберг, Германия проф. д-р Цветомир Луканов, бащата на „ин витро“ технологията у нас и дългогодишен ръководител на катедрата по биология при МУ – София проф д-р Илия Ватев и най-титулованият у нас баскетболист и треньор по баскетбол Петко Маринов.

От книгата става ясно, че авторът като професионалист постига успехи, които представят достойно българската медицина извън България. Той фигурира в библиографските справочници на САЩ „Who is Who in the World“, „Who is Who in the Medicine and Healthcare“ Who is Who in Science and Technologies“.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация