film izle

Венци и цветя пред паметниците на Пирогов в Плевен и Пордим поднесоха проф. Асен Балтов и Румен Петков

По повод отминалия наскоро Национален празник 3 март председателят на АБВ Румен Петков и управителят на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. Асен Балтов поднесоха венци пред паметниците на великия руски академик Пирогов в Плевен и Пордим.

„Николай Пирогов е участник в Руско-турската освободителна война и патрон на нашата болница и затова ние искаме да направим това традиция – всяка година да поднасяме венец на двата паметника на руския хирург в Плевен и в Пордим”, сподели професор Балтов. По думите му академик Пирогов е изключително заслужил, защото в рамките само на 7 месеца е успял да направи 12 000-километрова обиколка и е посетил всички болници, лазарети и медицински пунктове около Шипка, Плевен и Русе.

„Той е човек, който наистина трябва да бъде помнен от всички и да бъде пример за това, какво може да бъде един лекар хирург, не само за руските воини, а и за всички опълченци и всички, които са имали необходимост от помощ.”

Професор Балтов сподели, че неговият прапрадядо от Габрово е един от участниците във войната и е бил организатор на лазарет за офицери в Априловската гимназия, където са открити 250 легла.

От своя страна Румен Петков заяви, че прави чест на ръководството на болница „Пирогов” за вниманието, което отделя, защото това не е само история, а част от ценностната система на българските лекари, на хората, които са дали своя живот, за да се грижат за нашия.

В Плевен гостите бяха посрещнати в панорама „Плевенска епопея” от директора на Военно-исторически музеи Емилия Зорнишка и лидера на АБВ Плевен Цветан Антов.

За презентацията е нужен JavaScript.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация