film izle

Плевенчани празнуваха заедно Сирни Заговезни и Масленица в парка на Регионалния музей (снимки)

За първи път в Плевен бяха отбелязани заедно големият зимно-пролетен български празник Сирни Заговезни и руският му еквивалент Масленица. Тържеството в двора на Регионалния музей е организирано от Община Плевен и дружеството на рускоговорящите в града „Възход”. Специални гости на празника бяха кмета на Плевен Георг Спартански и генералния консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов. В приветствието си към плевенчани кметът подчерта, че двата празника са изпълнени с едно и също съдържание.

„В края на зимата и началото на астрономическата пролет и българския и руския народ си пожелават здраве, гонят злото от домовете си, но по-важно е от душите си. Ще запалим огън и нека с него си отиде всичко зло, което спъва и битието ни и сърцата ни. Нека освободим съзнанието, мислите и делата си за съзидание, за любов, за радост и щастие…”

За презентацията е нужен JavaScript.

Спартански заяви, че е негово предложението към дружеството на руско-говорящите „Възход” празникът да бъде отбелязан съвместно, защото нищо не ни дели исторически и културно и религиозно.

Кметът поиска от всички свои съграждани прошка за онова, което не е успял да направи за града или волно или неволно е засегнал или обидил някого.

„Искрено вярвам, че както мъдрия български народ е създал тази традиция и се дава прошка, прошката не е опрощение за грехове, а по-скоро един стимул за всички вас да станем по-добри, по-човечни и да правим добри дела.”

Празника беше открит с възстановка на обичая Сирни Заговезни от четвъртите класове на училище „Христо Ботев”. По-късно се включиха с песни и танци изпълнители от дружество „Възход”. Накрая беше запалено чучело, което символизира злите сили и около него изпълнителите от Северняшкия ансамбъл извиха хоро в което се включиха и много от гостите на празничното веселие.

има 2 коментара
  1. котопакси каза:

    Е браво една от малкото добри прояви на кмета .Иначе Плевен е замиращ град благодарение на крадливите демократи ,либерали и ляво буржоазни комунисти .

    • Невъгласни каза:

      Масленица- руски обичай. Защо аджеба требе да се празнува с нашия колоритен Сирни? Ами направо да прибавим и някой мирикански празник и булченски и да си даваме задните части на всеки,че да може кмета да яде и пие за наша сметка в Ростов на дон

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация