film izle

Безплатни прегледи и консултации по нефрология в Плевен в Световния бъбречен ден

Те ще се проведат утре, 14 март, от 10 до 13 часа в Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Д-р Г. Странски“

По повод 14 март – Световния бъбречен ден, Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Георги Странски” – Плевен ще провежда безплатни прегледи и консултации от 10 до 13 часа в четвъртък. Световният бъбречен ден е здравна инициатива, посветена на профилактиката на бъбречните заболявания и се отбелязва през втория четвъртък на месец март от 2006 година насам. Във връзка с отбелязването на  Световния бъбречен ден началникът на Клиниката по нефрология в Плевен проф. Васил Тодоров, дмн, обяви пред журналисти, че здравното звено има вече 45-годишна история и е най-голямото по рода си в Северна България.

Персоналът на плевенската клиника включва 12 лекари, 30 мед. сестри, 13 санитари и 7 технолози. Повечето лекари имат призната специалност по вътрешни болести и нефрология. Разполага с Отделение по нефрология с 20 легла и Отделение по диализа с 24 хемодиализни апарата. Диагностиката и лечението на бъбречните болести в клиниката отговаря на световните стандарти и са с много високо качество.

Основната цел на Световния бъбречен ден е да информира хората, че бъбречните заболявания са чести, значими и инвалидизиращи, че често симптомите им не са тежки и понякога протичат незабелязано. Особено важно е, че въпреки това много от тях протичат прогресиращо и водят след различно дълъг период от време до хронична бъбречна недостатъчност.

Световният бъбречен ден цели да насърчава здравословни навици, предпазващи от хронични бъбречни заболявания, да обучава лекарите за тяхната ключова роля при навременното откриване на хроничните бъбречни заболявания и за намаляването на риска от тях.

Девизът на Световния бъбречен ден тази година е „Здрави бъбреци за всеки и навсякъде”.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация