film izle

Емоционално и откровено Иглика Нинова представи книгата си „Отворете вратата… Вратата!“

Сподели

Философско-есеистични импресии, събрани под заглавие „Отворете вратата… Вратата!”, представи в читалище „Съгласие 1869” плевенската авторка Иглика Нинова. Премиерата бе под мотото на честванията на 150-годишния юбилей на културния институт.

„Пред теб е вратата, която изглежда заключена. Какво ще направиш?”, пита риторично авторката в една от творбите.

И лека-полека започва да открехва вратата към себе си, започвайки с една притча за Мечтата.

„Обявили конкурс за Мечта на всички времена. Всяка мечта трябвало да остави върху дъската на времето мотивирища история в своя подкрепа. Хукнали мечтите да търсят поддръжници. Някои били изключително активни в подготовката – като мечтите за власт, кариера, призвание. Те не пестели средства и усилия да бъдат изразени по най-активния начин. Промъквали се мечти-сънища, обличали рицарски доспехи, създавали холограми, хвърляли мрежи и така лесно уловили треперищите от алчност, невежество и злоба…”, започна разказа си Иглика. А после включи и своята Мечта: „Върху дъската на времето написах, че когато бях малко момиче чух няколко думи, които се запечатаха трайно в съзнанието ми. Изрече ги гост в рубриката „Събеседник по желание” в предаването „Всяка неделя”. Гостът разказа, че когато той бил малък, в неговия дом всяка неделя идвал човек, който разказвал някаква история. Семейството му го наричало Неделния човек. С годините е избледняло името на госта. Не съм запомнила и лицето му. Но съм запомнила последното, което той изрече – „Аз никога няма да бъда Неделен човек, защото няма какво да разказвам и няма на кого да го разказвам”. В онези мои крехки детски години чутото достигна до съзнанието ми като несравнима житейска трагедия. И тогава се появи Мечтата ми. Никога, ама никога да не допусна това! Дадох си дума и аз да бъда като Неделния човек. И вече е днес. Един типично мартенски ден в зората на пролетта, когато ще празнувам половин век живот. Ето ме тук, в този 150-годишен дом на писаното слово. Казвам се Иглика Нинова и имам истории за разказване”, започна емоционалното споделяне авторката.

След което пред гостите си тя заниза сладкодумно историята на живота си. Помогнаха й ученици от ДФСГ „Интелект”. А чаровната солистка Марги Крумова от ВГ „Арлекино” при читалище „Съгласие” подкрепи казаното с песента „Мечта”.

„Прехвърляйки лентата назад си дадох сметка, че съм тук, защото не станах балерина. Стълбата към Балетната школа на това читалище най-вероятно помни още седемгодишното момиченце, разочаровано, че е изпуснало срока за записване. Осем години след това вече то е на най-високото стъпало на почетната стълбица – шампион на България по спортна акробатика във вида женска тройка”, разказа още Иглика Нинова. Следват нови амбиции, нови върхове – професионални и лични. В Белгия, където е заедно със съпруга си – първи секретар в делегацията на НАТО в продължение на три години, в неделните дни, отредени за почивка, развлечения и прекарване със семейството, тя започва и да пише – със спомена за човека с неделните истории и дадената детска дума.

В книгата си тя поставя по деликатен начин теми, свързани с род и родина, със семейство, любов, мир и достойнство. Много са многоточията, въздишките… Но най-важното е – да отворим вратата!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация