film izle

„Прашинки от вечност“ представи Валери Петров в Къщата на художниците

„Подвластен на музите. При него те са две – на изобразителното изкуство и на поезията. Но онова, което раждат чрез неговото творчество двете музи, е нещо цялостно, единно“. Така започна представянето на поредния гост в Къщата на художниците галеристката Татяна Любенова. Този път авторът е освен художник и поет – Валери Петров.  Той представи ретроспективна изложба, с която отбелязва една своя юбилейна годишнина.

На откриването официални гости бяха кметът Георг Спартански и шефът на отдел „Култура“ Стефка Григорова. Многобройни бяха приятелите и почитателите на Валери Петров, които изпълниха залите на галерията.

Завършил Националната художествена академия при проф. Петър Чуклев, едно известно име в областта на графичното изкуство, Валери е достоен ученик на учителя си. „Графиките му, дълбок и висок печат, са в сложни композиции, изразяващи неговото усещане за света през призмата на собствения му живот. Виждаме едно многообразие на изразните средства и най-вече една собствена техника в дълбокия печат, която художникът е нарекъл с името си – Валери, и която единствено той работи“, подчерта Татяна Любенова. Всяка творба е една малка прашинка от вечността. Затова и названието на днешната изложба е “Прашинки от вечност”, добави тя.

Така се казва и втората поетична книга на Валери, която е илюстрирана изцяло с негови творби. „Поезия и рисунка, слети в една симбиоза, за да изразят духовния свят на своя автор. И така, подвластният на музите Валери Петров е част не само от художническата гилдия, но и от писателската. Личи си в неговите поетични творби художникът. Личи си в неговите графики и рисунки поетът“, добави Любенова и за да усетят всичко това многобройните гости, прочете няколко стихотворения на поета-художник.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация