film izle

Омбудсманът Мая Манолова ще помага на изпаднала в беда плевенчанка

Националният омбудсман Мая Манолова посети днес плевенчанката Снежи Кежева, която е на инвалидна количка и живее сама в апартамента си в ж. к. „Дружба”. Кежева е без асистентска подкрепа след внезапната смърт на съпруга й в края на месец февруари. По идея на Кежева в края на 2016 г. Мая Манолова стартира националната кампания „Великден за всеки”, след като стана ясно, че жената няма да получи коледна надбавка, тъй като пенсията й надхвърля с 1 лев минимума от 300 лева. Сега отново чрез Фейсбук Снежи Кежева потърси съдействие за назначаване на жизнено необходимия й асистент, защото не може сама да се справя с ежедневните си нужди.

Отговорът на общината е, че в момента няма възможност за помощ, тъй като не достигат бройките за асистенти по съответните програми. Трайното решение на проблема, според Манолова, е влизането в сила на Закона за личната помощ, но това ще стане от 1 септември. Кежева може да получи еднократна помощ от общината – най-много 300 лева, през месец април. Освен това Мая Манолова е съдействала за патронажна грижа в рамките на 2 часа, която ще започне от 1 юни.

Манолова се е свързала и с ръководството на военноинвалидите, тъй като Снежи Кежева е вдовица на военноинвалид и се води военнопострадала. Така тя ще може да получи еднократна помощ от още 250 лева. От Червения кръст са обещали също да дадат известно количество храни. Снежи Кежева изказва безкрайна благодарност на комшиите си, но знае, че не може вечно да разчита на тяхната помощ.  Засега, според омбудсмана Манолова, ще се помага месец за месец, докато се намери трайно решение на въпроса.

„Всеки един като теб има нужда от подкрепа. В крайна сметка нали за това са местната и централната власт и всички институции. Това, че има още 50 души като теб, не е оправдание за община като Плевен. Ние сме дошли да помогнем, а те вече ми се карат“, сподели Мая Манолова.

Тя е категорична, че всички закони и наредби се пишат за хора – в крайна сметка за единия конкретен човек.

За презентацията е нужен JavaScript.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация