Обявиха номинираните автори в 10-ото издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев“

В рамките на Сезон №100 Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ кани на единствено по рода си събитие по повод Десетото Юбилейно Издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев“.
Тази година постъпиха 45 пиеси за всички възрасти.
От тях журито присъди номинации на:

1. Александър Мануилов, „Шарена гора“
2. Банко Банков, „Под южния кръст“
3. Валери Какачев, „Стари мускетари“
4. Ганчо Ганчев, „35,5 градуса по Целзий“
5. Иван Димитров, „Часът на тайните“
6. Мирослав Христов, „Пустония“
7. Наум Москов, „Танц със саби“
8. Таня Шахова, „Четири“
9. Теодора Георгиева, „Маркет“
10. Савина Попова, „Любовта на Блатника“

На 12 април от 17:30 ще се проведе Открита среща-разговор на журито с номинираните автори (място: сцена-фоайе), а от 19:00 на Голяма сцена „Александър Гюров“ ви каним на Официална церемония по награждаването, която включва и сценично четене.
Вход: свободен.

Журито на конкурса включва:

Проф. Венета Дойчева, театровед и председател на журито
Венета Дойчева е преподавател в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” по Критика върху текст и Теория на драмата. Учи в СУ “Климент Охридски” (Право – 1980/1981), получава магистърска степен по Театрознание (1986) в НАТФИЗ и магистърска степен по Междукултурни връзки и междукултурен обмен в Университет Париж 3 – Сорбон Нувел (2005). Специализира във Франция (Париж, Лил). Работи като драматург в Театър “Българска армия” (1998 – 2011). Автор на множество рецензии за театър, публикувани в периодичния печат, участник в разнообразни международни проекти, фестивали и конференции. Автор на книгите “Думи и Еринии” (2010) и „Въобразената телесност. Тялото като драматургичен проблем“, ИК Жанет 45 (2018). Съставител и редактор на сборник съвременна българска драматургия “« Théâtre Bulgare d’aujourd’hui », Cahier de la maison Antoine-Vitez sous la direction de Veneta Doytcheva, éditions « L’Espace d’un instant », Paris, 2007.

Елена Ангелова, театровед

Елена Ангелова завършва Театрознание и театрален мениджмънт в НАТФИЗ, последвано от магистратура по Театрално изкуство и към момента е докторант. Работи като драматург в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен и редовно публикува театрална и танцова критика в специализирани издания. Сътрудничи на различни независими организации от сферата на съвременния танц и театър.

Ясен Василев, драматург

Ясен Василев завършва НАТФИЗ (2013) и Шанхайската театрална академия (2016). Автор е на пиесите “Зазиданите” (2012, Младежки театър София / номинация Аскеер 2013), “Борхестриптих” (2014, SAPH, Шанхай / 2016 и 2019, ДНК, София) и др. Пише за Springback magazine, списанието за критическо писане за танц към европейската мрежа Aerowaves. Автор на NUTRICULA (2015), драматургична концепция за солов физически пърформанс в сътрудничество с различни изпълнители, показван в Шанхай, Лисабон, Вилнюс, Торино, Бремен и София.

%d bloggers like this: