film izle

Избрахме за Вас: 5 заглавия от фонда на РБ „Христо Смирненски”- Плевен

„BG Север“, съвместно с регионална библиотека „Хр. Смирненски“, поддържа рубриката „Избрахме за вас…“. Два пъти в месеца на вниманието на любителите на интересните и стойностни четива предоставяме по няколко интересни заглавия, които могат да се намерят в библиотеката. Ето и днешните предложения.

Книгата за политиката. Големите идеи, обяснени просто

Справедливо ли е детронирането на несправедливия владетел? Наистина ли демокрацията е най-добрата форма на държавно управление? Може ли войната въобще да бъде справедлива? През вековете на своята история човечеството си е задавало тези и други важни въпроси, а големите мислители на всички времена са давали своите отговори, с което са оставяли следа върху развитието на нашия свят.

„Книгата за политиката“ е написана на достъпен език, а множеството кратки и остроумни обяснения и ясните схеми правят лесни за разбиране и най-сложните политически теории. За да си създадем по-точни представи за политическите идеи, много от тях са илюстрирани по оригинален начин.

Независимо дали сте жадни за знания любители, или специалисти, или пък просто обичате да сте информирани за всичко, което се случва около вас, тази книга ще ви даде достатъчно поводи за размисъл.

Екзистенциална психотерапия

Ървин Ялом

„Екзистенциална психотерапия“ на Ървин Ялом е една от двете му ключови монографии, в която той предлага специфичен възглед за човешката природа и подход към нейната промяна. Това е амбициозна цел, която изисква широк кръг знания и практически опит, в която мнозина са се проваляли и която най-често обрича книгата да бъде оценявана от ограничен кръг специалисти в конкретната област.

Съдържанието на книгата е посветено на четири екзистенциални състояния – смърт, свобода, изолация и смисъл на живота. Всяка от последващите части на книгата е  бисер сама по себе си и Ялом посочва взаимовръзките между тях. Описанията им имат повтаряща се структура – авторът първо ги описва, след което изследва границите им, предлага теза за тяхната значимост, посочва психологичните защити спрямо тях и дефинира механизмите, които водят до психопатология.

Приносът на Ялом е най-вече в това, че заостря вниманието ни към това как преживяваме себе си по отношение на житейските ситуации, пред които сме изправени.

Германия от разделение до обединение

Хенри Aшби Търнър

В тази книга видният историк осъвременява своя детайлен обзор върху Германия след 1945 г. Хенри Ашби Търнър-младши разширява вещото си разискване на разделението на Германия след Втората световна война и развитието на Източна и Западна Германия, като взема предвид важните събития, които помитат едната от германските държави и обединяват страната под конституцията на другата. Тези събития – масовото изселване от Източна Германия към Федералната република, пробиването на Берлинската стена и безкръвното премахване на комунистическия режим, са анализирани със съответната прецизност и акуратност, присъщи на известния историк.

Студената война. Международна история

Карол К. Финк

Студената война продължава десетилетия,  превръща се в нещо повече от биполярен конфликт между двете суперсили и има естествени последици за целия свят. Книгата се основава на най – нови изследвания и сведения в този сложен конфликт. В този нов достъпен и подробен неин прочит Карол Финк предлага свежи възгледи и модерни перспективи за ключови събития, като набляга на народите и държавите, на властта и идеите, а едновременно с това отразява и цялата културна среда „от „Калинката“ до „Бийтълс“. Студената война надхвърля отношенията между САЩ и СССР и проучва Студената война от международна перспектива, като включва ключови събития и развития в Африка, Азия и Латинска Америка. За първи път Финк предлага и по-широк времеви обхват на този конфликт, който започва от Руската революция, преминава през Втората световна война и стига до разглеждане на последиците от Студената война в периода след 1992 г.

По пътеките на историята.Неиздаван ръкопис

Симеон Радев

„По пътеките на историята“ е третата книга от поредицата „Симеон Радев – Неиздаван ръкопис“. В нея магическото перо на автора отново поставя и коментира темите на деня, връща се назад във времето, рисува портрети на негови съвременници. Тук, наред с останалото, можете да проследите изумителните приключения на симпатичния измамник от XVII век Яхя и да се запознаете с почти забравени ранни статии и исторически изследвания на Симеон Радев, писани на английски и френски, публикувани в Съединените щати или представени на Парижката мирна конференция.
В раздела, озаглавен „По горещите следи на събитията“, С. Радев ни представя ненадминатите си документални разкази, но не просто като хроникьор или наблюдател, а в много случаи като активна страна. Своеобразните репортажи за хода на две революции с международно значение – Първата руска (1905-1907) и Младотурската (1908) и статиите за руската политика на Балканския полуостров, включително и по разрешаването на Македонския въпрос, ще бъдат посрещнати с интерес както от историците, така и от почитателите на автора.

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация