25 години перкусионен ансамбъл „Акцент” – четвърт век музика, любов и вдъхновение

Тази година Перкусионен ансамбъл „Акцент” с ръководител Симеон Серафимов, празнува четвърт век от създаването си. Това ще бъде отбелязано с голям концерт този петък в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие 1869”.

Под диригентството на Славил Димитров Перкусионен ансамбъл „Акцент” в сегашния си състав: Илина Рачева, Велиан Димитров, Чарли Милов, Марин Тотев и Калоян Иванов, ще изпълнят „Кармен – сюита” на Бизе-Шчедрин, Stubernik от Марк Форд, Унгарски танц №1 на Брамс, Чардаш от Монти и Ръченица из симфонична сюита „Тракийски танци” от Петко Стайнов.

Началото…

Началото е поставено преди 40 години. През есента на 1979 г. Симеон и неговата съпруга Августина започват да преподават в тогава Музикалното училище на Плевен (днес Национално училище по изкуствата „П. Пипков”). След известно време – 1994 г., създават ансамбъл „Акцент”. Идеята идва на Мони да направи ученически ансамбъл по подобие на ансамбъл „Полиритмия” на неговия професор Добри Палиев. От тогава до днес над 100 учeници са минали през „Акцент” и са постигнали забележителни успехи по конкурси, фестивали, турнета.

„Удовлетворен съм от това, което съм свършил и съм горд с постиженията на учениците си и на ансамбъла”, е равносметката на Серафимов.

Защо „Акцент”?

Името е избрано заради първото телевизионно участие на ансамбъла – в предаването на Тодор Колев „Как ще ги стигнем” през 1996 г.

 

„В музиката акцент е ударение. Ударните инструменти имат страшно много акценти. Във всяка пиеса е пълно с акценти. И това като че ли беше най-естественото име за ансамбъл от ударни инструменти. Това че стана един от акцентите в училището, също е вярно. Във всички музикални училища има ансамбли от ударни инструменти, но „Акцент” се превърна в единствен за цялата страна разпознаваем и често канен за участия в различни празнични събития”, споделят Симеон и Августина.

На Августина се дължи разнообразния репертоар на ансамбъла, който днес достига до час и половина самостоятелна програма. Тя пише аранжиментите на произведенията, които „Акцент” изпълнява и те са повече от 60. Някои от тях непрекъснато се обновяват при всяко ново участие. „На два коледни концерта през 1998 г. в зала „Катя Попова”, организирани за да спечелим пари за първата маримба в училището, имаше много солови изпълнения и няколко ансамблови. Видяхме, че публиката определено предпочита ансамбловите. И това не е изненадващо. Така всъщност се наложи да започна да правя повече аранжименти”, разказва Августина.

 Рецептата на успеха

„Нивото е много високо, а такова високо ниво се постига, когато има хармония между работата на преподавателя и учениците. Въпреки че учениците се сменят, има много добра приемственост благодарение на този преподавател. Не е важно само да си музикален, а да имаш човек, който да извади максимума от теб”. В това е убедена директорката на НУИ „П. Пипков” Жечка Димитрова.

„Децата в моя клас са безспорно талантливи. В часовете, които имам с тях разбирам кое от тях може да бъде част от ансамбъл. Търся в тях себеотдаване, любов, взаимна връзка. Някои деца са много добри солисти, но не са за работа в екип. Там трябва всеки да е толерантен, за да се получи спойката”, смята преподавателят Серафимов. През годините в „Акцент” са работили различен брой деца – от 4 до 8.

Всички са реализирани по света, в престижни университети. Някои са вече професори, които преподават на други деца това, на което аз съм ги научил, с нескрита радост споделя Симеон Серафимов. Неговата школа вече е в САЩ, Англия, Германия, Франция, Италия, Швейцария, Испания…

Участията и наградите

През своята 25-годишна история съставът има впечатляващи участия и концерти, организирани от Народното събрание на РБ, министерствата на културата, на образованието и науката, постоянното представителство на ООН и др. Носител е на десетки призови награди от редица национални и международни конкурси: „Млади музикални дарования” и „Музиката и земята” – София, „Надежди, таланти, майстори” – Добрич-Албена, „Пендим” – Пловдив, „MAGIC”, „Върбан Върбанов”– Бургас, „Франц Шуберт” – Русе. Участва в културни проекти в България и Франция. Под ръководството на Серафимов и Августина Серафимова ансамбълът концертира активно у нас и в чужбина: Германия, Италия, Австрия, Словакия, Унгария и Франция. През 2011 „Акцент” издава самостоятелен албум.

Перкусионен ансамбъл „Акцент” заедно със своя ръководител се изявява като солист на Плевенската и Шуменската филхармония, на Сливенския симфоничен оркестър. Съставът участва в Международните музикални фестивали „Софийски музикални седмици”, Лауреатски дни „Катя Попова”, „Млади виртуози”, „Мартенски музикални дни”, „Мадарски конник”, първата среща на PAS в София. Свири под палката на Георги Нотев, Йордан Дафов, Григор Паликаров, Славил Димитров и Найден Тодоров в българската премиера на операта „Нос” от Шостакович – Русе (2012). Осъществява световни премиери на произведенията за ударни инструменти „4/4”, от Александра Фол, „Натюрморт с палки” от Румен Бальозов и „Посвещение” от Любомир Денев във Фестивала на американска и българска музика „АмБъл” в БНР – София (2000 и 2010).

Преподавателят утвърждава авторитета на българската перкусионна школа и продължава делото на проф. д-р Добри Палиев, възпитава десетки млади инструменталисти. Заедно с Августина, Владимир Петров и Василена Серафимова създава и организира Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – единствен в България и на Балканите.

Серафимов е бил член на жури на национални и международни конкурси по ударни инструменти: „Пендим” – Пловдив, „Светослав Обретенов” – Провадия, „Върбан Върбанов” – Бургас, II Международен конкурс „Percussono” – Тимишоара, Румъния.

За високите си педагогически постижения Серафимов е отличен със званието „Заслужил гражданин на Плевен ” (2004), „Кристална лира” – категория „Педагози” (2012), „Златна лира” от СБМТД за принос в развитието на българската музикална култура и по повод 40 г. творческа дейност (2018); Министерство на културата (1999, 2012), Община Плевен (1999, 2002, 2003, 2007); дипломи от национални и международни конкурси.

Тандемът Серафимови

Не малка заслуга за успеха на „Акцент” има съпругата на Симеон – Августина. Това е третото „дете” в музикалното семейство с 40-годишна история. Заедно започват да преподават в Музикалното училище, заедно създават Перкусионен ансамбъл „Акцент”, двете им деца – Калина и Василена, свирят на ударни инструменти. Калина е първият ученик на индивидуална подготовка и диплома от НУИ „П. Пипков”, но избира друго професионално поприще. Василена е световноизвестна музикантка.

„С Мони се запознахме в музикалната академия. Моята най-добра приятелка Нина Гергова ни запозна. Нейният приятел тогава, а след това съпруг Георги Обретенов, беше съквартирант на Мони. После те станаха наши кумове. Точно Жоро и Мони направиха в комплект Китката народни ритми толкова популярна. След това аз я издадох”, спомня си Августина.

Тя е единствената в музикалното семейство, която никога не е свирила на ударни инструменти. „Когато започнах първите аранжименти ми помогна това, че съм гледала много Мони и децата да свирят, питала съм ги за някои акорди, кое е възможно да се хване. Просто се научих с наблюдение”, с усмивка споделя Серафимова. И не скрива, че често идеите при тях възникват в семейна обстановка, когато просто си говорят приятелски. Обичаме да творим, това е истината!, обобщава тайната на щастието тя.

%d bloggers like this: