Евгени Гочев: Страстта ми към фотографията е вътрешен импулс

Евгени Гочев тази година е абитуриент в Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – гр. Плевен. Свири на акордеон. Но има една паралелна любов – фотографията. Вчера той откри изложба с 20 фотографии в Камерната зала на галерия „Илия Бешков”. Нарекъл е изложбата си „Пепел”, защото: „Всеки от нас е бил пепел, следствие на погром. В даден момент от живота ни, сме били разпаднати на градивните ни частици. Пепелта остава символ на вътрешната ни борба, надеждата да се съберем отново, пътят ни към свободата. Състоянието на духа, което всички помним…”

За младежката си възраст, има зад гърба си участия във фото изложби, от които първа самостоятелна такава в родния му град. Притежател е на награди от фотографски конкурси; работата му бива забелязана и от италианското издание на списание „Vogue“, публикувайки негова творба в официалния им уебсайт.

 • Кой те насочи към фотографията?

– Страстта към фотографията дойде изцяло отвътре, по никакъв повод не съм бил повлиян. Някакъв импулс вътрешен. Започнах да снимам от съвсем малък, като първото ми апаратче беше малко лентово. Снимах предимно цветя. По-късно, по време на училищните ми гимназиални диви години, реших да започна да снимам по-професионално и си взех първия професионален фотоапарат. Завързвайки контакти с хора, които се занимават с това, с хора на изкуството, бивайки в такава среда в училището по изкуствата в Плевен, се ориентирах стилово и започнах да развивам все повече потенциала, който нося от малък.

 • Какво обичаш да снимаш?
  – Портрети. По-точно модна фотография.

 • Искаш да уловиш моментно състояние, или режисираш сюжет?

– И двете. За мен перфектната снимка е съчетание от двете неща.

 • Кои са твоите модели?

– Започнах в приятелския си кръг, а сега се разраснах доста и все повече хора ме търсят, за да работим заедно, което много ме радва.

 • Как стигна до списание „Vogue“?

– Италианското издание на модното списание постоянно прави откривания на млади таланти и аз реших да изпратя чрез имейл моя снимка. Те я одобриха и качиха на сайта.

 • Какво изобразява тя?

– Не е портрет. Абстрактна е и на нея са две ръце с много червена обстановка, кръв…

 • Във време сме, когато абсолютно всеки се изживява като фотограф с телефон ръка и публикува свои творби в социалните мрежи. Какво мислиш за това явление?

– Фотографията е изкуство, то се развива в много области. Почти всеки има достъп до нея, почти всеки може да се нарече фотограф, но различните стилове в различни пътеки вървят.

 • Тази година си абитуриент. Акордеон или фотоапарат са твоето бъдеще?
  – Категорично фотография.

 

%d bloggers like this: