film izle

Инж. Данаил Вълов: Причините за атаките срещу мен са политически и икономически

Отстраненият от длъжност кмет на община Червен бряг инж. Данаил Вълов се притеснява от сроковете на проверките, които извършва специализираната прокуратура по обвинения срещу него, а не от самите проверки. Това обяви самият той на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен днес и призова органите, които го проверяват, да завършат по-бързо проверката, да повдигнат по-скоро обвинение срещу него, ако заслужава, и да му се даде възможност да се запознае с фактите около евентуалното обвинение.

Засега срещу Вълов има повдигнато обвинение по чл. 282 от НК, който гласи, че длъжностно лице, което нарушава или не изпълнява служебните си задължения или превишава властта или правото си с цел да набави за себе си или за другиго облаги или да причини вреда се наказва до 5 години затвор. Отстранения кмет изтъкна, че въпросния чл. 282, по който е привлечен под отговорност, е още от 1982 година по времето на тоталитарния режим.

Инж. Вълов изтъкна факта, че фирмата, на която според прокуратурата неправомерно е прекратил договора за доставка на храна преди 2 години, не си е потърсила правата и не е завела иск, с който да оспори прекратяването на поръчката. Не е завела иск и за нанесени от общината имуществени и неимуществени щети.

Данаил Вълов припомни, че е един от общинските кметове, които през годините най-много е проверяван, както от специализирана и от други видове прокуратури, така и от управляващи органи по обществени поръчки и различни комисии. По негово мнение причините за настоящото положение с повдигане на обвинения са две – политически и икономически. Като политически той вижда приближаващите през есента местни избори и това, че община Червен бряг се управлява от един екип, който по никакъв начин не е свързан с управляващите на национално ниво. В този смисъл Вълов се обяви за „бяла врана”, която  съвсем обяснимо е недолюбвана.

Сред основните икономически причини за акцията срещу него отстраненият кмет посочи проектите за над 42 милиона лева, които се изпълняват в община Червен бряг по европейски програми, с национално и собствено финансиране. По думите му за една община като Червен бряг това е сериозен ресурс и апетитите за бъдещото управление на тези средства не са малки. Вълов се обърна към своите опоненти и заяви, че основният въпрос е не дали той е ощетил някаква фирма преди 2 години и дали е безгрешен, а как се управлява община Червен бряг и какви политики е успял да реализира. Данаил Вълов заяви, че засега не е решил дали ще се кандидатира за нов кметски мандат и сега се намира в ситуация, която изисква изчакване.

Инж. Вълов изрази своята благодарност към бившите градоначалници на Плевен Румен Петков и Найден Зеленогорски, които са му оказали подкрепа след действията на специализираната прокуратура срещу него.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация