film izle

15 април: Световен ден на изкуствата и на културата

15 април е световният ден на изкуствата. Отбелязва се от 2012 г. с решение на 17-та сесия на Общото събрание на Международната асоциация по изкуствата в Гуадалахара, Мексико (5-6 април 2011), по предложение на турската делегация. Целта е да се популяризира приноса на изкуството за света и да се помогне на сегашните и бъдещите поколения да разберат влиянието, което то оказва върху човечеството.
Световният ден на изкуствата съвпада с годишнина от рождението на италианския живописец, скулптор, архитект, инженер и учен Леонардо да Винчи (15 април 1452 – 2 май 1519).

Всяка година на 15 април се отбелязва и Световният ден на културата. На тази дата през 1935 г. във Вашингтон президентът на САЩ Франклин Д. Рузвелт и представители на страните-членки на Панамериканския съюз подписват Пакта Рьорих – първият международен договор, посветен специално на закрилата на паметниците на културата както по време на война, така и в мирно време. Идеята за такъв договор принадлежи на руския художник, изследовател, мислител и пътешественик Николай Рьорих (1874-1947). Символ на Пакта Рьорих става предложеното от Рьорих Знаме на мира – три амарантови сфери в амарантова окръжност на бял фон, символизиращи единството на времената – минало, настояще и бъдеще в кръга на вечността, както и единството на изкуството, науката и духовността в кръга на културата. На Рьорих принадлежи и идеята 15 април – денят на подписването на Пакта Рьорих (който същевременно е и рожден ден на универсалния гений на Ренесанса – Леонардо да Винчи) да бъде тържествено отбелязван всяка година като Световен ден на културата. На този ден културни институции – библиотеки, музеи, образователни учреждения по цял свят провеждат културни мероприятия – лекции, изложби, концерти и др., и издигат Знамето на мира с цел да напомнят за значимостта на културните ценности като основа на човешката еволюция.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация