Кметът Спартански беше официален гост на двудневна международна конференция по проблемите на градския транспорт в Москва

По време на форума , организиран от правителството на Москва лидери от цял свят в областта на организацията на градския транспорт обсъждаха интелигентните транспортни схеми и практическите решения на по-малките и по-големи градове, като се почне с мегаполис, като Москва, който е 20 милиона и се свърши до Плевен с население от 100 хиляди души. Пред своите колеги по време на форума Георг Спартански е представил Плевен, като 100% тролейбусен, което силно е впечатлило аудиторията. По думите му, въпреки разликите с различния мащаб в крайна сметка проблемите навсякъде са едни и същи – трябва да има добър анализ, добра комуникационна и транспортна свързаност, добра услуга на достъпна цена и при достъпни за хора с увреждания условия. Това, според Спартански се постига с визия и с работа. Свързано е и с осигуряване на достатъчно паркоместа, което е сериозен проблем и за мегаполисите. Според градоначалника за градове, като плевен е по-добре да се търсят алтернативи с открити пространства, публична общинска собственост, както и от специален фонд. Не просто да влизат в общинския бюджет, а в рамките на бюджета да има специално перо, където таксите от „синя зона” от паркоместа, от бъдещи разширения на места за паркиране да отиват за възстановяване на тротоари, за изграждане на нови паркинги, особено в комплексите и кварталите и да се спазват строго изискванията за строителни разрешения за нови бизнес и административни сгради.

Тази практика, според Спартански гаражите да се ползват масово за квартални магазини и колите да стоят върху тротоарите и да ги замърсяват трябва да се приключи.

За участието си в конференцията Спартански е получил личното съдействие на  Анатолий Макаров – посланика на Руската федерация в България. Освен плевенския кмет от българска страна във форума е взел участие единствено Тодор Тодоров – представител на Софийския метрополитен.

%d bloggers like this: