film izle

Атрактивен земеделски парад премина през Тотлебен (видео и снимки)

Два големи празника събраха жители и гости на Тотлебен днес на площада. Единият е традиционния пролетен празник „Весел Гергьовден”, а другият – честването на 80 години от създаването на първата земеделска производителна кооперация, която през 1939 г. се основава именно в Тотлебен.

За презентацията е нужен JavaScript.

Първо беше отслужен водосвет за здраве и благоденствие. След това, под съпровода на музикантите от „Виво Монтана” по централната улица премина атрактивно шествие, пресъздаващо цялостния селски живот от 1939 година насам. Основен организатор е Павлина Антонова – председател на Земеделска кооперация за производство и услуги (ЗКПУ) „Възход” и председател на ОбС в Пордим. В шествието участваха самодейци от всички читалища на теритоирята на община Пордим.

Първи бяха наследниците на учредителите и техните приемници. Антонова спомена и един любопитен факт: един от учредителите – тогава още дете, което е имало настойници в самото ръководство на кооперацията – Геновева Дудова, също беше сред присъстващите.

Последваха ги сеячите, събирачите – всички селскостопански труженици, които някога са работили на полето. Финала постави парадът на селскостопанската техника. Първият трактор в кооперацията е дошъл още при основаването й, но най-старият показан в парада е от 50-те години на миналия век, възстановен от един от механизаторите, каза още Антонова. След старите машини беше показан целият селскостопански парк на двете сегашни кооперации, наследили, основаната през 1939 г. А именно ЗКПУ „Възход” с председател Павлина Антонова и ЗК „Възход 39” с председател Красимир Димов. Те съществуват заедно, помагат си и обработват 16 хиляди декара тотлебенска земя. Не минава празник или събитие в селото, което да не е подкрепено от тях.

Гости на тържеството бяха Ангел Деков – областен шеф на Съюза на кооперациите в Плевен, кметът на община Пордим Детелин Василев, кметът на Тотлебен Емил Гашев, кметове от селата в общината, общински съветници от Пордим, Цветан Антов – областен председател на ПП АБВ и общински съветник от Плевен.

Тържеството продължи с празничен обяд, организиран от ЗКПУ „Възход“ и всеобща веселба. Довечера за всички в Тотлебен ще пее Маргарита Хранова.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация