film izle

Над 300 пчелари излязоха на протест в Плевен

Сподели
Етикети

 

Повече от 300 пчелари протестираха днес на централния градски площад в Плевен срещу масовото отравяне на пчели от земеделски стопани в последните дни. Протестиращите бяха подкрепени от свои колеги от Враца, Ловеч, Хисар, Пловдив и други населени места.

Според протестиращите само в Плевенска област през последните дни са унищожени над 5 хиляди пчелни семейства от пръскане със забранени пестициди на земеделски посеви и овощни градини. Огромни са пораженията в Биволаре, Божурица, Бреница, Искър, Гулянци и Долна Митрополия. Хората се надяват, че след излизането на пробите Районната прокуратура на Плевен ще си свърши работата и ще накаже виновните.
Навръх Великден след намеса на полицията е спряно пръскането с инсектициди на рапица, а срещу царевичен хоботник е установено незаконно пръскане в Гулянци, Брест, Гиген, Борислав, Катерица, Трънчовица и на други места в областта.
Няма сектор в земеделието, който да понася по-големи загуби от пчеларството, твърдят пчеларите. Те се обявиха в протестна декларация за инкриминиране на масовото отравяне на пчели и вкарването на деянието в Наказателния кодекс, отнемане на субсидиите на земеделските стопани и конфискуване в полза на държавата на тракторите и земеделската техника на виновните лица. Протестиращите поискаха и да се отнема свидетелството за извършване на растително-защитни мероприятия при нарушение на Закона за защита на растенията и Наредба №13 и нарушителите да се изпращат на проверовъчен изпит. Протестиращите настояват и да се повиши кадровият капацитет на службите „Растителна защита”.

Председателят на Областния пчеларски съюз в Плевен доц. Юлиан Станчев обяви, че декларацията с исканията на протестиращите ще бъде представена на извънредното заседание на Консултативния съвет към Министерство на земеделието на 8 май /сряда/.
Като изключително неприятна определи ситуацията Силвия Василева, директор на дирекция животновъдство в земеделското министерство. По думите й във връзка със ситуацията земеделският министър е разпоредил провеждането на спешния съвет по пчеларство на 8 май и на първо място ще се разгледа промяната на Наредба №13 за опазване на пчелните семейства при третирания на посевите. Този съвет е извънредно конструиран преди 2 месеца, за да се решават такива проблеми, поясни Василева. Тя потвърди, че единственият начин пострадалите пчелари да бъдат компенсирани е да се сдобият с административен акт за извършеното нарушение и наказателно постановление от съответния съд.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация