film izle

Румен Петков: Мирът и Европа като стожер на мира е едно от най-важните неща за „Коалиция за България“

„74 години след Втората световна война ние живеем с впечатлението, че мирът е даденост, която ни се полага, без да си даваме сметка, че в последните 30 години България е участвала в 10 войни и е получавала ковчези, получавала е мъртви войничета. Първата ключова дума за нашите евродепутати е мир.”

Това заяви лидерът на партия АБВ на предизборна среща на „Коалиция за България” с хора от град Белене. По думите му, след обявяването на САЩ преди 4 месеца за излизането им от договора за ракетите с малък и среден обсег и съответния отговор на Русия със същото, уязвима става Европа. Петков припомни, че преди 8 месеца се е обърнал към българския президент, към премиера и към всички парламентарни групи да заявят ясно, че на територията на България няма да се изграждат нови военни бази и да се настаняват нови контингенти и няма да се разполага ядрено оръжие, но всички си мълчат. Това, според Румен Петков, е силно притеснително.


„Затова нашите евродепутати ще настояват Европа ясно да каже: Край на надпреварата във въоръжаването!” Трябва да си даваме сметка накъде вървим и затова ние казваме да се наложи моментално мораториум върху сделката за F16. България в момента има 30 изтребителя, които за много малко време могат да  бъдат вдигнати във въздуха. Защо трябва да дадем 2 милиарда лева на чужда икономика…”
Втората ключова фраза за евродепутатите от „Коалиция за България“, според лидера на АБВ, е „енергийна справедливост и „Не“ на двойните стандарти”.


Петков подчерта, че една от основните причини да се раздели с неговите стари другари от БСП е „голямата лъжа” АЕЦ „Белене“. По думите му той е участвал в тази лъжа и за съжаление Сергей Станишев е излъгал по най-циничния начин. Направено е общонародно допитване, референдум, народът се е изказал по най-убедителния начин и БСП – Станишев и след това Орешарски, спряха изграждането на „Белене“. Борисов стигна до там с цинизма си да обяви площадката за „гьол”. По-късно виновниците са признали, че всичко това е станало под външен натиск. Според Петков днес можеше първият реактор на новоизграждащата се АЕЦ да е в експлоатация и нямаше да имаме никакви въпросителни, а ние само от Нова година насам имаме 3 кризисни момента с гарантиране на енергийната сигурност на страната. Едно от първите неща, които ще направят евродепутатите на „Коалиция за България”, е да поискат разтрогване на несправедливите договори с двете „Марици“ 1 и 3, подписани от Иван Костов, които са подкрепяни от досегашните 17 еврудепутати.
Румен Петков обяви, че в Европарламента ще настояват и за незабавното сваляне на санкциите срещу Русия. Според него от тези санкции страдаме преди всичко ние – българите. Като пример той посочи анализ на КНСБ, който посочва загубите на нашето селско стопанство за стотици хиляди евро на година. Според Петков загубите от този пазар трябва да се възстановяват години наред.
По отношение на 12-годишното ни присъствие в ЕС проф. д-р Георги Кючуков, трети в листата на „Коалиция за България”, заяви, че ние сме били само едни статисти на сцената на тази организация. Причината според него е, че няма активни и инициативни хора, които да ни представляват и българските правителства за тези 12 години не се научиха на механизмите, по които работи ЕС, и най-пресният пример е т. нар. „План Макрон”.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация