„Коалиция за България“ води битка за бъдещето, обявиха кандидатите за Европарламента

„Коалиция за България“ води битка за бъдещето. Това обявиха на среща с плевенската общественост снощи представители на листата с кандидати за евродепутати от коалицията.

„Преходът от 30 години се оказа безкраен и безнадежден. Нещата не са се подобрили много. С това не искам да кажа, че трябва да губим самочувствие и надежда. България не се управлява добре, в някои отношения – и самият Европейски съюз“, категоричен беше водачът на листата проф. Боян Дуранкев. Той коментира, че през изминалите 12 години членство на страната ни в ЕС присъствието на българските представители не се усеща. Голямата разлика в момента в Европа продължава да бъде богатият Северозапад и сравнително по-бедният Изток, Югоизток и Югозапад. „В Европа, в света, в Америка – богат Север и беден Юг. В България как да го кръстим – бедния Север и богатия Юг, само че богатият Юг не е толкова богат вече. За шест петилетки, или 30 години, или поне две и половина петилетки – това са 12-те години в Европейския съюз, нямаме реализиран нито един стратегически проект“, коментира водачът на листата на „Коалиция за България“ проф. Дуранкев.

Той изброи някои от основните точки в платформата на коалицията, а именно: да се създадат условия за догонващо развитие на страните в Европейския съюз; общоевропейско решение за демографски растеж в страните от Източна Европа; минималната работна заплата до 2025 г. да нарасне до 510 евро, а средната да достигне от сегашните 1 210 лв. до 1800-2200 лв. Стимулиране на раждаемостта, семейно подоходно облагане, въвеждане на необлагаем минимум, премахване на плоския данък са други акценти в политическата платформа на „Коалиция за България”.

Трети в листата на „Коалиция за България” е проф. д-р Георги Кючуков, чийто баща е основател на Медицинския университет в Плевен. „У нас се създава впечатление, че европейските избори не засягат много хора, че се отнасят повече до така наречения политически елит, че какво ще стане на тези избори няма никакво значение. Това води до мнението на повечето хора, че няма смисъл да се гласува. Факт е, че на този етап нашето влизане в ЕС, не се е отразило особено на живота на хората. Въпросът е защо? Дали е виновен ЕС, или вината е някъде в нас. Смея да твърдя, че ние 12 години присъстваме в ЕС, но не участваме в ЕС. Това най-ярко се показа по време на нашето председателство”, заяви пред присъстващите в залата проф. Кючуков.

Според него първото, което ни липсва, е познаване на механизмите за работа и възможности за въздействие върху дейността на ЕС. Това, че по-малко от 1% от българите знаят механизмите, не е проблем. Но че правителството и външният министър не ги знаят, това вече е проблем, категоричен е проф. Кючуков. „България трябва да изпрати в ЕП хора знаещи, можещи, експерти, хора, които поставят на първо място интересите на държавата и на второ място собствените си интереси”, добави той.

Председателят на коалицията и последен в листата за европейски представители Румен Петков посочи енергетиката като един от приоритетите в Европарламента. „Ние сме единствената коалиция, която работи да спаси въгледобива в България, а това е жизнено важно за Маришкия басейн, и се борим да се овладеят цените на еленергията в страната. Протестите пред КЕВР са грубо манипулативни и необосновани, защото големите престъпления в българската енергетика бяха направени от Иван Костов. Продажбата на „Марица 1“ и „Марица 3“ е едно от най-тежките икономически и социални престъпления на прехода”, категоричен бе Петков, като припомни, че нито един евродепутат, нито правителството на Орешарски и правителствата на Борисов, не атакуваха тези договори пред Еврокомисията. Задача номер 1 е да свалим тези договори с един силен европейски аргумент – държавна помощ, добави председателят на „Коалиция за България” Румен Петков.

Според Петков патриотите от ВМРО ни струват много скъпо, защото изпратените от тях представители в ЕП Бареков и Джамбазки „освен да взимат по 10 000 евро заплата, нищо друго не са направили за България”. „За нас е изключително важно незабавното стартиране на АЕЦ „Белене”. Голямото престъпление за спирането на строежа на електроцентралата направи Сергей Станишев. След това Борисов пое енергично щафетата и обяви „Белене” за гьол. Гьол, към който днес проявяват интерес Китай, САЩ, Франция, Германия и Русия”, каза още Петков и подчерта, че стартирането на проекта ще подобри не само инфраструктурата на региона, но и инвестиционния климат, което ще върне хората тук.

Румен Петков акцентира, че големият плюс за листата на „Коалиция за България” е интелектуалният й потенциал. 7 са хабилитираните лица в нея, 9 от кандидатите са под 35 години.

За бъдещето на нашите деца, за по-добра Европа и по-добра България – с този призив кандидатите за евродепутати се обърнаха към плевенчани да гласуват на 26 май. Номерът на „Коалиция за България“ в интегралната бюлетина е 10.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

%d bloggers like this: