film izle

Николай Ненчев: Производители и потребители страдат от липса на държавна политика

Николай Ненчев – №7 в интегралната бюлетина, издигнат от инициативен комитет като независим кандидат за ЕП, посети вчера Кнежа и село Еница.

Там той се срещна със земеделски производители и пчелари.

Заедно с областния лидер на БЗНС в Плевен инж. Милчо Илиев той беше гост на „Колендро” ЕООД град Кнежа. Фирмата се занимава с отглеждане на зърнени и фуражни култури, притежава модерна техника, с която обработва около 60 000 декара земя. 40 човека са заети във фирмата. Тук се намира и модерен кучкарник с 50-60 породисти ловни кучета – птичари и гончета.

Пред работниците Ненчев подчерта ролята на ЕС в българското земеделие, защото модерната техника, с която разполага фирмата, е доставена именно с помощта на европейски пари. „Друг е въпросът с тежките корупции и зависимости, с които дано успеем да се преборим. Аз имам вяра”, каза още пред работниците кандидат за евродепутат.

Николай Ненчев се запозна отблизо и с наболелия проблем на пчеларите – масовото измиране на пчелни семейства. Той посети двама пчелари в село Еница, засегнати от епидемията и изслуша техните версии за случващото се.

За семейство Георгиеви пчеларството е семеен бизнес и препитание от години. От 300 кошера обаче в момента те отглеждат само 100. И са на път да се откажат съвсем. Отчаяни са не само от липсата на подкрепа, но от умишленото противопоставяне, което усещат от властимащите. Категорични са, че закони има, но те не се спазва и пчелите едва ли не умишлено се тровят от арендаторите. Васил Маринов е на същото мнение. Според него, не се подава нужната информация за пръсканията, използват се забранени препарати и пръскането се извършва по обяд, когато пчелите са излезли и са в цветовете на растенията, избивайки ги като „в капан за мишки”.

Тези пчелари, които оцелеят и извадят продукция, се смачкват на следващо ниво – пазара. Който е залят от по-евтината, но несравнима по качество китайска стока.

„Наред с всичко останало изключително се вълнуваме с проблема, свързан с пчеларите. И не само с пчеларите, а с българското производство, което че ли не намира място на българския пазар. От една страна има голямо противоречие – хората търсят българското, а ние не успяваме да им го осигурим по ред причини”, сподели Ненчев. Той подчерта, че това е поредната среща, която прави в този отрасъл. Само преди няколко дни бях в азотно-торовия завод в Димитровград. Проблемът там е същият. Хората плащат данъци, екотакси, при което цената се вдига на тон с около 100 лв. В същото време в Сърбия, която не е част от ЕС, тези екотакси не се плащат. В Турция и Мароко също. Така убиваме родното производство”, категоричен е кандидатът за евродепутат, допълвайки, че завода работят над 850 човека, което е драматично за всеки един от тях и за семействата им.

Относно проблемът в пчеларството Ненчев е убеден, че той се дължи на бездушна бюрокрация, която не си върши работата. Според него държавата е тази, която трябва да ограничи вносът на стоки с неясен произход и да направи така, че българска стока да достига до хората. Има механизми за това, убеден е Ненчев, като даде за пример Франция. Там е въведен закон, според който супермаркетите могат да приемат стока – зеленчуци, плодове, на не повече от 200 км.

„След като сме част от ЕС трябва да търсим подход за защита главно на тези хора. В противен случай отиваме към катастрофа. Загубим ли тях, губим държавата, икономиката. И в рамките на ЕП, и по отношение на българското законодателство трябва да се предприемат спешни мерки. Това е въпрос, който е залегнал в основата и на нашата програма”, категоричен е Николай Ненчев, за когото основното мото в тази кампания е: „Повече Европа в България“ и „Европа за хората“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация