film izle

Проф. Боян Дуранкев: Ще работим за догонващо социално, демографско и икономическо развитие

С първия в листата на „Коалиция за България” (АБВ) проф. Боян Дуранкев разговаряме за причините, поради които един успешен икономист влиза в политиката; за очакванията му от Европа и за начините, по които може да се промени животът на обикновения българин.

Боян Любомиров Дуранкев е български икономист, специалист по маркетинг и стратегическо планиране.

През 1980 година завършва специалност социално-икономическо планиране в Университета за национално и световно стопанство, където продължава неговата академична и научна кариера. Специализирал е в САЩ и Германия. През 1989 г. придобива степента доктор по икономика, през 1994 г. става доцент, а през 2010 г. – професор. Изпълнява длъжността главен секретар в УНСС. Боян Дуранкев е автор на повече от 70 статии, студии и книги. Преподавател по маркетинг и маркетингови комуникации в Университета за национално и световно стопанство и Висшето училище по застраховане и финанси.

Член е на Управителния съвет на Българската асоциация по маркетинг.

Женен, с три деца.

– Проф. Дуранкев, какво ви накара да влезете в политиката?

– Политиката е нещо интересно, от което или имаш лична полза, или обществото има полза. В случая няма да бъда свенлив и ще кажа, че влизам в политиката с идеята, че българските граждани трябва да променят своя жизнен стандарт и качеството си на живот. Всичко зависи до голяма степен от управлението на страната и от управлението на Европейския съюз. Не съм доволен от така наречения 30-годишен преход и особено последните 12 години, през които страната ни е член на ЕС и когато се очакваше едва ли не да се случат чудеса. Но влизайки в ЕС ние трайно останахме на устойчивото последно място, без шансове за догонване на другите страни през следващите 30-40 години. Освен ако не се променят нещата. Тъй като държа на моите деца и внуци, бих желал те да останат в една красива, достойна страна с висок стандарт на живот. По тази причина влизам в политиката – за да променя статуквото. Време е за промяна пак.

– Какво е за вас Европа?

– Европа е част от великия континент Евразия. Но Европа е преди всичко ценностно, стойностно понятие. Едно място, където би било редно хора с усмивка да обменят култура, мисли, да търсят решения на глобални европейски проблеми и разбира се, ако е възможно, да правят и по-добра икономика. Но не това е основното. И тъй като Европа все пак е доста динамично понятие – и географски, и исторически, не бих казал, че е място, което лесно може да се дефинира. Европа се простира отвъд Лондон, а на изток до Владивосток.

– Плевен е в периферията на най-западналия регион на България. Какви са шансовете ни да настигнем ако не европейските, то поне по-високите български стандарти?

– Няколко години съм бил командир на вузовски бригадирски щаб на УНСС за Плевенски окръг. Помня хубавите, добрите времена  на този окръг (тогава). Плевен и не само той, а цяла Северозападна България, изглеждат ужасно притеснително за мен. И ужасно непритеснително (учудващо) за политиците, които мерят всичко в кила асфалт. Все пак имаме 7-8 милиарда европейски пари, които са вкарани в България за регионално развитие, но се оказа, че в Северозападна България тези пари нито са помирисани, нито от тези, които са помирисани, има някакъв ефект. Което означава, че или управлението е доста криво в смисъл на интелектуален потенциал и възможности, или е доста крадливо. Съжалявам да го кажа, но според мен и двете едновременно. Имаме „калинки” крадливи в управлението и това трябва да го променим. Най-малкото трите глави на ламята трябва да бъдат отсечени, за да спре корупцията, която е в момента.

– Какво трябва да се направи, за да може европейските пари да се използват по предназначение и да не се спират проекти?

– Първо, необходимите европейски пари, за да достигнем нивото на ЕС средно на човек от населението по БВП, трябва да бъдат най-малкото удвоени. Второ, те трябва да се насочат по програми за регионално развитие и то най-вече за индустрия, базирана на модерните технологии. Например соларни инсталации. 30 години преход са точно 6 петилетки. За 6 петилетки в България е трябвало да се реализират поне 6 стратегически индустриални или енергийни проекти. Не само това не се е случило, а съществуващите индустриални предприятия и организации са унищожени и направени на скрап. Един позор на целия български преход.

– Кои са опорните точки в политиката на „Коалиция за България” (АБВ) и с какво ще накарате обикновения българин да повярва във Вас?

– Много широк и богат въпрос, за който благодаря. Първата опорна точка, която ще отстояваме заедно с всички евродепутати в ЕП, надявам се, без лобистите на ядреното оръжие, е битката за мир. Ще предизвикаме общоевропейски референдум за намаляване на военните бази и за недопускане на ядрени оръжия на територията на ЕС. За добри приятелски отношения с Русия, Индия и Китай и разбира се със САЩ. Това е първото. Другото, което искаме да променим и през ЕС да дойде до България, това е догонващо икономическо развитие, което изисква по-високи темпове и по-висока динамика на развитие на България и на Румъния.

Предвиждаме също така догонващо социално развитие – минимални доходи и средни доходи, които да доближат до 2030 г. средноевропейското ниво. До 2025 г. може да се достигне минимална заплата от 510 евро и в зависимост от структурата на икономиката между 1800 и 2200 лв. средна работна заплата в България. За да останат хората тук.

И третото нещо в нашата програма – преход от демографска катастрофа към демографско развитие и то не само количествено, но и качествено. Имаме групи от населението, които са се върнали в първобитно-общинния слой. На никого не му харесва това и то ще се промени.

Така че имаме триада от догонващо икономическо, социално и демографско развитие. И ще го направим, защото знаем как.

– Говорим за насърчаване на раждаемостта. Вас какво ви мотивира да имате три деца?

– Моята мотивация беше през миналото хилядолетие, в едни други времена и в една друга система, която укоряват, че е била много лоша. Сигурно е така. Но един млад човек сега в България със средни доходи не може да си позволи повече от едно дете и живот в най-много двустаен стар апартамент. Иначе няма да се справи. Това са фактите. И независимо от гръмките фанфари, които се надуват за нашите гигантски успехи, ние трябва да признаем, че от гледна точка на хората, на човешките ресурси, сме в тежка, катастрофална фаза, от която трябва да се измъкнем, ползвайки примера на Барон Мюнхаузен. Няма кой да ни изтегли от блатото, освен ние самите – българските граждани.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация