film izle

МВР – Плевен със засилени мерки по време на абитуриентските балове

От Пътна полиция припомнят най-често допускани нарушения и предвидените санкции в закона

В ОДМВР – Плевен са разпоредени основни мерки и дейности, свързани с опазване живота и здравето на младежите преди и по време на абитуриентските тържества. В областта вече започна традиционната кампания на Пътна полиция „Абитуриенти“ за осигуряване безопасността на зрелостниците по време на приключване на учебната година и баловете. Проведени са срещи с училищните ръководства и с органите на местната власт за планиране на съвместни мерки за опазването на обществения ред и безопасността на движението по улиците по време на абитуриентските балове.
Засилено ще е полицейското присъствие в районите на училища с очаквано събиране на МПС за превозване на абитуриенти; маршрутите за придвижване и местата за провеждане на балове. Предварително са извършени проверки в заведенията (ресторанти, барове, дискотеки, клубове и други), в които ще се провеждат празненства. На собствениците е обърнато специално внимание на пропускателния режим за недопускането на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние и/или видимо употребили наркотични вещества.
За осигуряване на безопасността и сигурността на движението ще бъде засилено присъствието на полицейските органи с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата за недопускане на инциденти при организираното придвижване на абитуриенти. Ще бъдат използвани мобилни системи за видеоконтрол, с оглед документиране на нарушенията и отношение в съответствие със ЗДвП.
Осъществена е координация и взаимодействие с РУО, и ОО „Автомобилна администрация” за набиране на информация за организирани екскурзии; извършване инструктажи на водачите на автобуси; извършване на проверки за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози и на проверки на техническата изправност на превозните средства, с които ще се придвижват учениците и абитуриентите.

От Пътна полиция припомнят най-често допускани нарушения от водачите на МПС, превозващи абитуриенти, и предвидените санкции в закона:

  • провисване и показване през прозорците и люковете на автомобилите по време на движение – глоба 20 лв.
  • неизползване на обезопасителни колани – глоба 50 лв.
  • използване на мобилни телефони от водачите на МПС по време на движение – глоба 50 лв.
  • неправилно движение по пътното платно и неправилни маневри с предпоставки за възникване на ПТП – 100 лв.
  • неправомерно използване на звуков сигнал в населено място – 20 лв.
  • неспазване на пътни знаци и маркировка – 30 лв.
  • преминаване на червен сигнал на светофара – 100 лв.
  • надвишаване броя на превоз на пътници над допустимото – 50 лв.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация