film izle

Журито в конкурса „Гена Димитрова“: Винаги може и повече

Хора, които наистина заслужават, са наградените в Третия национален конкурс с международно участие „Гена Димитрова”. Впечатленията си от конкурса пред представители на медиите днес споделиха председателят на журито маестро Найден Тодоров и членовете Дарина Такова, която беше и в предното издание част от журито, Калуди Калудов и Андриан Холендер – режисьор и импресарио, чийто баща повече от 25 години е бил директор на Виенската Щатсопер.

Винаги може и по-добре, винаги може и повече, не скри маестро Тодоров, който е леко разочарован от малкия брой явили се млади изпълнители на този конкурс – едва 27. Съотношението мъже-жени пък затвърждава световната тенденция ниските мъжки гласове да са на изчезване, констатират още от журито. Само пет мъже – всичките тенори, са се явили на конкурса. Единственият бас е бил на ученическо ниво и не е допуснат да се състезава, уточниха те.

Според авторитетите, оценявали участниците, най-важното в един конкурс е певците да се научат на здрави нерви, когато ги гледат критично и второ – да бъдат забелязани и открити.

Дарина Такова не скри огорчението си от нивото на кандидатите. По думите й, много млади певци са се отказали от участие заради регламента в първия кръг на конкурса, изискан лично от Гена Димитрова, да се изпълнят ария и кабалета. „Това изискване показва какво трябва да е нивото на конкурса и то по никакъв начин не бива да отпада”, категорична е примата. Като друга причина за малкото кандидати тя изтъкна паричната стойност на наградите. Но не скри, че това е възпряло само българските участници. „Никой чужденец не каза, че парите са малко, а че всеки цент е важен за неговото развитие”, с огорчение сподели тя. Краткият срок на организацията на конкурса обаче е попречил на много таланти от чужбина да се включат.

Да впишеш в биографията си награда от конкурс с името на Гена Димитрова е много по-ценно от паричното изражение на наградата, категоричен е и импресариото Андриан Холендер.

Всички от журито са единодушни, че 10-годишното прекъсване на конкурса не бива да се повтаря. Две години са оптималното време за организиране и популяризиране. „Това е единственият оперен конкурс в България и той трябва да се поддържа, да го има. Най-малкото заради Гена”, категоричен е маестро Тодоров.

В концерта на лауреатите е тази вечер от 20 часа на Водната каскада. След него ще бъдат обявени победителите и наградите. Добра идея би било при следващото издание публиката да избере своя фаворит по време на концерта и той също да получи награда, смятат от журито. Като артисти те са убедени, че няма по-голяма радост от това да получиш признанието на хората, за които пееш.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация