Международно признание за плевенския ДКТ „Иван Радоев“

В навечерието на 24 май директорът на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Васил Василев получи награда за режисура от Международен фестивал във Враца.
В деветото издание на Международния фестивал NEW EUROPEAN THEATRE ACTION-NETA – Враца са участвали театрални постановки от България, Румъния, Македония, Словения, Хърватия и Грузия. След селекция журито с председател Нора Макарова, Русия и членове Юрий Юшкевич, Украйна и Драган Яковлевич, Сърбия, удостоява с награда за режисура Васил Василев. Призът се дава за постановката на спектакъла „Договор 2019“ от Майк Бартлет на Театър 199 „Валентин Стойчев“ – София. В същото представление награда за най-добър сценичен дует получават Надя Дердерян и Ана Вълчанова. Актрисата Дердерян играе и в спектакъла на плевенския театър „Вишнева градина“ с режисьор Василий Сенин. За поддържаща женска роля тя бе номинирана за театралната награда „Икар“ през 2018 година.
Само преди броени дни трупата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ имаше участие в два престижни международни фестивала – „Тара-ра-бумбия“ в Благоевград и Фестивала на комедийния спектакъл в Габрово.
Всички изяви на актьорите са посветени на 100-годишнината от създаването на професионален театър в Плевен.

%d bloggers like this: