film izle

Летният Вартоломей е днес. Какво се прави в чест на Царя на небесните стихии

Сподели
Етикети
Вярва се, че св. Въртоломей е един от четиримата светци градушкари, затова този ден се празнува в негова чест като защитник от град, гръм, светкавици и суша.  
   На празника е забранена всякаква работа.  
   На небосвода се появява Квачката (Власи, Плеяди), която влияе зле на домашните животни.  
   За предпазване на хората и добитъка се месят питки и се раздават по съседите.  
   В народните представи св. Вартоломей (по народному св. Въртоломей) е брат на св. Елисей (Лисо) и на св. Вида (Видовден). На техните празници в някои краища се извършват гадания каква ще бъде годината и реколтата. Те също се почитат като защитници от природните бедствия. Поговорката „ще дойде Видовден“ (в смисъл: ще се разбере истината) остава във връзка с гаданията, но и също с глагола виждам (видя). В някои райони празникът Лисо (св. Елисей, 14 юни) е в чест на болестта лисо, от която опадва косата на човек (олисява). Меси се обреден хляб (колач) и се раздава на близките. Болните лекували с баяне, билки, опушване, поливане ири наричане.  
   Празнуването на летния Въртоломей (Върти-удри или Върти-сучи) е своеобразно продължение на летния Тодоровден. В центъра на обредността стои защитата от летните градушки и суши. Не случайно в народните представи св. Въртоломей е един от главните помощници на св. Илия-градушкар. А всички светци- 
градушкари имат предхристиянски черти, олицетворяващи слънчевия небесен огън.  
   Защитните функции на тази обредност се изразяват в забраната за работа, както и раздаването на житната жертва – за омилостивяване на митичните сили (Квачката, Лисо) и за измолване закрилата на св. Вартоломей.Свети апостол Вартоломей се смята от някои църковни историци за едно и също лице с Натанаил, когото апостол Филип довел при Исус Христос (Йоан 1:45-51). Вартоломей бил в числото на 12-те апостоли, които вървели след Христос и на които Господ дал сила да изцеляват болести  и да правят чудеса чрез Неговото име.
   След слизането на Светия Дух на Вартоломей се паднал жребият да проповядва Христовото учение в източните страни.Там отишъл и апостол Филип. С него те делили трудности и опасности, придружавани от сестрата на Филип – Мариам. След смъртта на Филип в град Йерапол,  Вартоломей посетил Индия. Преданието разказва, че там той превел Евангелието на индийски език.  
   След това апостолът посетил Армения, където много езичници приели Христовата вяра. Там Вартоломей излекувал дъщерята на царя, след което той приел светото кръщение заедно с много свои поданици.  
   В град Албанопол обаче апостолът бил разпнат на кръст с главата надолу; одрали му кожата и му отсекли главата с меч. Християните снели тялото му от кръста и го поставили в оловен ковчег. По-късно мощите му били пренесени в неаполитанския град Беневент, а после в Рим. Пренасянето на мощите на св. Вартоломей се празнува на 25 август.
източник: http://margaritta.net

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация