film izle

Пенсионери от Италия ще живеят в Къртожабене

В хотел „Ростов” днес представиха инвестиционен проект „Дом за стари хора за италиански пенсионери в Плевен”.

Официалното представяне на проекта за изграждане на дома на базата на изоставения Профилакториум в село Къртожабене беше организирано от Търговско-промишлената палата – Плевен и неговия директор Георги Русинов. Специални гости на събитието бяха зам.-кметът на Община Плевен арх. Невяна Иванчева, деканът на факултет „Обществено здраве” в Медицинския университет проф. Силвия Янкуловска, управителят на фирма EOS Райна Миткова и Владимир Томов – председател на Съвета по инвестиции към Българска търговско-промишлена палата /БТПП/.

В приветствието си зам.-кметът Иванчева подчерта, че този инвестиционен проект е много важен за Плевен, защото през последните години градът се превръща в един от центровете на здравеопазването и на социалните услуги. По думите й именно достъпът до качествени медицински услуги, съчетан с добрия климат, с местната култура и възможностите за рекреация благоприятстват осъществяването на проекта.

Профилакториумът край Къртожабене е бивша собственост на рафинерията „Плама”, която сега е притежание на немската компания за събиране на задължения EOS. Пететажната тухлена сграда с разгърната площ 7 896 кв. метра е построена в далечната 1983 година. Разположена е в красивия каньон на река Тученишка и се намира само на 1 километър от Къртожабене и на 10 км от Плевен. Има собствено водоснабдяване и канализация със септични ями.

„Хубавото е, че сградата е строена по старите правила, действали до 2011 година, и отговаря на всички правила за големината на стаите, коридорите и общите помещения”, подчерта ВладимирТомов от БТПП.

Предвижданият капацитет е за 156 човека, разпределени в 18 единични стаи за по 1 000 евро месечно, 60 двойни стаи за по 800 евро и 6 тройни за по 600 евро на легло. Необходимата инвестиция за придобиването на профилакториума е 1 250 000 евро, изчислиха от EOS груп. Според тях допълнителната инвестиция до ниво спа-хотел с три звезди е 1 400 000 евро. Според бизнесмените, разработили проекта, инвестицията ще се възвърне за 3 – 4 години.

По думите на Владимир Томов между България и Италия има много добра спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и италианските пенсионери, идвайки да живеят тук, могат да си спестят данъците, които заплащат в Италия.

има 1 коментар
  1. Минкова каза:

    Тази Янкуловска не е ли дъщеря на Гена Гърнчарова, която отговаряше за здравеопазването в ОК на БКП- Плевен, а после се направи на професор в Медицинския!От тия хора само приказки и преди и сега и големи държавни заплати…

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация