Спартански след посещението си в Москва: Можем да си сътрудничим в областта на културата

След завръщането си от Москва кметът Георг Спартански даде кратък брифинг за плевенските журналисти. Той подчерта, че за началото на 18-годишното успешно партниране на Плевен с Централния административен окръг на Москва основна заслуга имат почетният гражданин на Плевен Владимир Гуричев и тогавашният /преди 18 години/ кмет на града Найден Зеленогорски. Спартански заяви, че за нас е чест да имаме за партньор един световен мегаполис с 20 милиона население, каквато е Москва.

„Имахме делови разговори в префектурата на централния административен окръг. Направихме исторически преглед на това, което е правено през годините на нашето партньорство, какво може и трябва да се прави от тук нататък. Нашите партньори ни запознаха с програмата, която изпълняват в инфраструктурно отношение на 12-те района на Централния административен окръг.”

Спартански разказа, че е силно впечатлен от мащабите, с които се работи в Москва, и от качеството, с което се работи. Той сподели, че има сходни неща с това, което ние правим в Плевен, но в различна степен, особено когато става въпрос за оформяне на междублокови пространства с паркове, градини и детски площадки. По думите му мащабът е много различен, но е важен диалогът, който те правят с гражданите. Хората имат право да заявят как определен обект е по-добре да стане и кое да се коригира. Много често се влиза с един проект, а се излиза със съвършено различен.

Спартански е споделил, че идеите за съвместни икономически проекти с партньорите от Москва не са особено реалистични с оглед на различните мащаби. Това обаче, което задължително можем да направим и да развием, е сътрудничеството в културната област – изложби, размяна на театрални и други творчески колективи, културен и религиозен туризъм. Кметът е предложил практическо партньорство между московски училища и нашите гимназии – математическа, езикова и музикална, и това е било прието с огромно одобрение.

На срещите със съжаление е констатирано, че руското младо поколение много малко знае за Руско-турската освободителна война и срещите между младежи от двете страни биха били много полезни.

Кметът е запознал руските партньори с идеята си няколко общини от Централна Северна България – Плевен, Ловеч, Габрово, ВеликоТърново, Русе и Троян, да обединят усилията си за туризъм, който да бъде съчетан с почивката на море на руските граждани и да предлага 4-5-дневни турове в най-значимите обекти на тези общини.

%d bloggers like this: