film izle

Господин Пейчински показва театрални плакати в Творителница О`Писменехъ!

Днес, от 18.00 ч., в Арт център – Творителница О`Писменехъ! ще бъде открита поредната интересна изложба. Този път главният герой е театралният плакат, а в центъра на прожекторите ще бъде Господин Пейчински, който четвърт век прави плакатите за постановките на Плевенския театър.

Плакатът е улично изкуство, споделя Господин Пейчински. Той е първото нещо, което привлича вниманието и кара хората да разберат за предстоящо театрално представление. Всяка постановка има своя чар, специфични особености и носи предизвикателство за художника. Работата по плаката започва с проучване по темата, продължава с консултации с режисьора, с доайени на театъра и с посещение на първите репетиции на пиесата. Така новите идеи се реализират и плакатът е готов. Сред пиесите, чийто плакати е създал, са „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни, „Лазарица“ от Йордан Радичков, „Одисей пътува за Итака“ от Константин Илиев, „Професията на госпожа Уорън“ от Бърнард Шоу и „Както ви хареса“ от Шекспир. 
Всичко това е история, запечатана в театралните плакати. Господин Пейчински отдавна не се занимава с тяхната направа, но в сърцето му остава любовта към театъра.
Изложбата може да бъде видяна от 25 юни до 12 юли. Поводът е 100 години от създаването на професионален театър в Плевен.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация