film izle

Плевенските ортопеди: Тазовите счупвания са много опасни

Лекарите от Клиника по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Д-р Г. Странски” ЕАД информират, че тазовите счупвания са много опасни и операциите много сложни.

Такива счупвания се получават най-вече при катастрофи и падания от високо, казват лекарите по повод зачестилите ПТП в страната с голям брой пострадали.

Това са едни от най-сложните операции, защото при тазовите фрактури имаме наличие на струпване там на важни структури и вътрешни органи – магистрални съдове и нерви, пикочен мехур, коремница, казва проф. д-р Вихър Ковачев, началник на клиниката.

При такива тазови фрактури с прекъсване на тазовия пръстен има голям риск, защото винаги се налага оперативен метод на лечение, като за операцията  поради нейната сложност са ангажирани няколко лекари от различни специалности – ортопед, уролог, коремен хирург, съдов хирург, анестезиолог.

В Клиниката по ортопедия и травматология наскоро са имали два случая за една седмица с пациенти от други области, които са оперирани и операциите са минали успешно, като общият брой такива операции с най-тежки счупвания вече са над 30,  досега няма нито един смъртен случай, казаха лекарите, но предупреждават за сложността на тези счупвания с цел превенция и опазване здравето на хората.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация