„За” и „против” кастрацията на домашни любимци: Съветите на д-р Антонио Петков от Ветеринарна болница „ИДА-ВЕТ”

Дали да кастрирам домашния си любимец, кога е най-подходящото време за това и какви са рисковете за него? Това са въпроси, които всеки стопанин си е задавал. Отговорите дава специалистът от Ветеринарна болница „ИДА-ВЕТ” д-р Антонио Петков.

Ако едно животно не се отглежда само вкъщи, а излиза и навън, най-добре е то да бъде кастрирано. Има начини за химическа кастрация с помощта на медикаменти под формата на хормони, които са доста вредни. В съвременните пречистени хормони, които се инжектират, странични ефекти са сведени до минимум, но все пак ги има. А именно: тумори по млечните жлези, възпаление на матката при женските и др.

Не са редки случаите, когато такива хормони се дават на мъжки котки. Има евтини медикаменти под формата на таблетки, които са изключително вредни и много често ми се случва да спасявам такива животни. Последният такъв случай беше през нощта, когато ми се обадиха за мъжка котка, приела такъв медикамент, със сърдечна недостатъчност, с оток на белия дроб, в много тежко състояние. Често не можем да се справим и животното умира.

Кастрацията е най-добрият вариант. Той е траен, най-безвреден за животното. Собственикът трябва да си отговори защо иска да го направи и да вземе най-правилното решение за конкретното животно.

Коя е най-подходящата възраст за кастрация?

За женските животни е хубаво да се изчака 6-месечна възраст, при мъжките малко повече, за да се развият гениталиите, тъй като една ранна кастрация при мъжкото животно може да доведе до проблеми след време с уринирането. От лоша храна може да се направят кристали и да се запушат уринарните пътища. Към годинката е добра възраст при котките. За кучетата 6 месеца е без проблем.

Възстановяването.

При мъжките кучета се прави един разрез 2-3 см, откъдето се отстраняват и двата тестиса. Операцията е минимално инвазивна и възстановяването е бързо. При женските е малко по-сложно, защото се отваря корема, отстраняват се яйчниците и матката, но пак има бърз възстановителен период – още на следващия ден се връщат към нормалния си режим на разходки, хранене, вода. След операцията те са малко по-стресирани. В нашата болница има стационар за такива оперирани животни, но на стопаните на по-чувствителни животни препоръчваме да си ги приберат, за да не се стресират допълнително. Няколко часа след операцията ги наблюдаваме и след това може да се транспортират. Още вечерта могат да отидат до тоалетна.

И при мъжките, и при женските кастрирани животни хормоналното равновесие настъпва в рамките на два-три месеца. Имало е случаи след кастрация на женско животно то да направи фалшива бременност. Това е нормално, хормоните циркулират в кръвта, трябва време надбъбречната жлеза да поеме контрол и да се възстанови напълно хормоналният баланс.

Какво да очакваме след кастрацията и защо е добре да се направи?

При мъжките котки може още известен период да се наблюдава маркиране, но това е друг плюс от кастрацията – голям процент от кастрираните котараци – 80-90%, спират да го правят. На някои, за съжаление, им остава като навик, но пък урината не им мирише толкова остро. Това е една от основните причини хората да си кастрират мъжките котки. За домашни животни, които не излизат никъде и нямат възможност да се заплодят, не е задължителна кастрацията. При женските котки е проблем, тъй като те са сезонно по-циклични, което ще рече, че като влязат в сезона на разгонване, ако не бъдат заплодени, се разгонват пак, и пак. Това е доста сериозен емоционален стрес за самото животно. То може да спре да се храни, измършавява, козината му се сплъстява, става раздразнително. Тогава е по-добре да бъде кастрирано. Ако няма промяна в общото състояние, не се налага кастрация.

Колкото по-ранна кастрация се направи, толкова шансът женската да направи проблеми като рак на млечните жлези е по-малък. С възрастта кастрацията не е чак толкова добра превенция за тези болести, но не е проблем да се направи.

Плюсове и минуси

Плюсовете са повече. Минусите са свързани с това, че все пак е операция. В „ИДА-ВЕТ” работим с висок клас упойки и сериозна апаратура за обдишване. По време на операцията се следи пулс, кръвно налягане и рисковете са сведени до минимум. Правят се първо кръвни изследвания, за да сме сигурни, че животното може да понесе тази интервенция.

Друг минус е, че повечето животни стават лениви след кастрацията и ако са с хубав апетит и са склонни да наддават килограми, могат да затлъстеят до патологични размери. Това е сериозен проблем, който води до много страдания и болести. Той може да се реши много просто с режим на хранене. Не толкова със самата храна, а с режим. Много често чувам от стопани на кучета: Като ме погледне с тези очи, как да не му дам да яде… Но все пак става въпрос за здравето на животното.

Друг минус, който много рядко се случва и касае само някои породи кучета като боксер – след кастрацията започват да се изпускат.

Плюсове са много. Най-важният – животното няма да се разгонва. Кучетата няма да цапат в дома, няма да бягат, няма да има нежелана бременност. Рискът от рак на млечната жлеза намалява, особено ако се направи в по-ранна възраст, възпаление на матката също няма, защото няма матка. Мъжките кучета се успокояват, не са толкова териториални, агресията намалява. При котките плюсовете и минусите са горе-долу същите. Котараците спират да маркират.

One thought on “„За” и „против” кастрацията на домашни любимци: Съветите на д-р Антонио Петков от Ветеринарна болница „ИДА-ВЕТ”

  • 7 юли, 2019 г. в 13:49
    Permalink

    Да, но и минусите не са по-малко. Това е доста сериозна хирургична интервенция, особено при женските животни, която като такава е доста опасна и в много случаи води до усложнения.

Коментарите са затворени.

%d bloggers like this: