film izle

На море без изненади

Летните жеги крият опасности. Семейната отпуска може да бъде спасена с помощта на хомеопатията

Броени дни ни делят от така мечтаната лятна отпуска. Мислите за очакваната почивка ни изпълват с нескрити емоции, блаженство, пърхаща радост и надежда за страхотно изживяване. В сънищата ни все по-често морето гали ходилата ни, а веселият смях на децата кънти в топлите морски вечери и създава усещане за безвремие.

Няма нищо по-разтоварващо от лятната семейна почивка. Статистиката сочи, че над 50% от хората, които са планирали да прекарат своята отпуска със семейството си, предпочитат морска дестинация. Често обаче така жадуваната перфектна почивка се оказва мит. Защото наред с хубавите емоции, не липсват и неприятни изненади. И част от тях са свързани с нашето здраве. И никак не е добре вместо на плажа да се окажеш затворен в хотелската стая, а почивните дни да се изтъркулват покрай теб като на филмова лента от екранизация, в която не участваш. А вариантите за пълен или частичен провал на лятната отпуска не са никак малко – ужилване от насекомо, навехнат крак, стомашно разстройство или висока температура още в първата вечер след плажа. Така блаженството, пърхащата радост и надеждата за страхотно изживяване изведнъж ти се струват нереални. Но дори нещо подобно да ни сполети (изобщо няма да коментираме прилошаването по време на пътуване), не трябва да изпадаме в паника. Лятната ни семейна отпуска може да бъде спасена с помощта на хомеопатията.

Летните жеги крият опасности. Високите температури могат да застрашат здравето на всички, но най-предразположени към този вид опасност са децата. За да ги защитите успешно, потърсете съдействието на класически хомеопат.

Основен принцип на хомеопатията е подобното се лекува с подобно. Всъщност още Хипократ предлагал да се лекува по този начин. Т. е. веществото, предизвикващо симптомите на болестта, е способно да излекува същите симптоми. Ето няколко примера.

Apis melifica

Този хомеопатичен лекарствен продукт е изготвен на базата на пчелна отрова. Използва се при симптоми, засягащи кожата и лигавицата. Така успешно може да помогне при ужилване от пчела. Приложението му би имало отличен ефект и ако дете или възрастен е нахапан от комари или други насекоми, а симптомите са оточно, зачервено място със сърбеж, парене и болка, подобряващи се от студени апликации. При наличието на алергична реакция, която не е предизвикана от ухапване (а например от вид храна), но външните белези по кожата наподобяват тези, то тогава отново успешно може да се приложи apis. Необходимо е обаче паралелно с външните показания да се вземат предвид и менталните характеристики на човека.

Belladonna

Това е едно от най-токсичните растения в света (среща се и в България), наричано още Лудо биле. Признаците на отравяне с растението са втрисане, висока температура, изстиване на крайниците, зачервяване на кожата на лицето, разширяване на зениците. Потенцирано като хомеопатично лекарство обаче, Belladonna помага при редица остри състояния, които имат такава картина. И ако по време на лятната ви ваканция получите подобни симптоми, то успешно може да ги повлияете с този хомеопатичен продукт.

Urtica urens

Или по-простичко казано – коприва. Няма човек, който да не е бил жарен от коприва и да не е усещал неприятното боцкащо болезнено изтръпване на засегнатото място. С този лекарствен хомеопатичен продукт се облекчават подобни симптоми, предизвикани от ужилване от насекоми или алергична реакция към растение.

Ledum palustre

Това хомеопатично лекарство може успешно да бъде приложено, ако детето ви бъде нахапано от насекоми, но мястото е студено, оточно и придобива по-скоро синкав оттенък.

Arsenicum album

Няма човек, който да не е чувал за страшната отрова, станала пословична и от криминалните филми от времето на Агата Кристи. Признаците на отравяне с арсеник са втрисане, студено изпотяване, много силни болки в корема, разстройство, повръщане, отпадналост, вялост, треперене. И ако подобни симптоми, предизвикани от смяна на климата, на питейната вода, ви сполетят по време на лятната ви отпуска, лекарството arsenicum album ще ги облекчи.

Основното правило обаче е: в никакъв случай не се самолекувайте. За да имат ефект, хомеопатичните лекарства трябва да са подбрани според съвкупността от всички симптоми, които проявява човек – както ментални, така и физически. Също е важен и изборът на подходящата потенция във всеки конкретен случай. Ако се приеме само на базата на физическата симптоматика, вероятността да подейства лекарството е много малка. Да, хомеопатичните лекарства са безвредни и нямат странични ефекти, но какво ще спечелите вие? Единствено влошаване на симптомите. Затова потърсете най-близкия класически хомеопат, за да прекарате едно наистина незабравимо лято.

Клементина Цветкова е магистър по детска психология, консултант по класическа хомеопатия. Член на Дружеството на психолозите в България. От десет години изучава източната психология и аюрведа, практикува йога.

Коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация