film izle

В Деня на тишината – да помълчим за малко…

Сподели
Етикети

„…Когато спорите помежду си, не позволявайте вашите сърца да се раздалечават, не казвайте думи, които ще ви отдалечат един от друг, защото ще дойде ден, когато разстоянието  между вас ще стане толкова голямо, че няма да можете да намерите обратният път…“

Това са думи на индийския духовен учител Мехер Баба, мълчал повече от 40 години, в чест на който някои отбелязват 10 юли като Ден на тишината.

Мехер Баба (1894-1969) е използвал често фразата Don’t worry, be happy, за да вдъхва кураж на последователите си. Тя вдъхновява и американския музикант Боби Макферин, който през 1988 г. създава световноизвестния хит Don’t worry, be happy.

Учението на Баба е построено на теорията, че светът е илюзия и съществува само Бог, а всяко живо същество представлява върховния творец, който преминава през различни форми, за да достигне крайната точка, в която осъзнава божествеността си. Индиецът е известен и с това, че замълчава от 1925 г. и запазва пълно мълчание до края на дните си. Той контактува с хората чрез посочване на букви от азбуката и с жестове.

И днес по света има хиляди курсове за медитация и други практики, включващи мълчание – за ден, седмица или повече.

Без да сме толкова крайни, се отдаваме на смирение, тишина, съзерцание, за да постигнем хармония и да сме по-умиротворени – поне за ден.

www.noviteroditeli.bg

Коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация