film izle

Плевен изпрати участниците в похода „По стъпките на Апостола“

С възгласи „Левски!Дяконе! Апостоле!” участници в националния поход „По стъпките на Левски” дадоха началото на 25-ия юбилеен поход. Пред паметника на Васил Левски се състоя традиционното официално изпращане на походниците. Те бяха поздравени от кмета Георг Спартански и председателя на БТС д-р Венцислав Росманов. Д-р Галя Цветкова, председател на Общински комитет „Васил Левски”, разказа любопитни факти от историята на похода – от основаването му до днес и пожела „На добър час” на участниците. Основателят на похода и почетен председател Васил Копчев също приветства походниците.

Да изпратят походниците и да им пожелаят лек път бяха дошли кметът на Община Плевен Георг Спартански, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, доц. д-р Венци Росманов – председател на Българския туристически съюз.

Да бъдат здрави и да достигнат безпроблемно крайната точка пожела на походниците кметът на Община Плевен Георг Спартански. „Младите носят в себе си енергията, силата, позитивизма и умението да направят промяната. Пожелавам ви да носите Левски в сърцето си, да следвате неговите стъпки не само в тези няколко дни на похода, а и в ежедневието. Стъпките на Апостола са титанически и не е по силите на простосмъртен да ги направи, но е задължително да следваме посоката им. Тогава България ще има бъдеще и аз съм сигурен, че вие, младите, ще можете да осъществите нашите мечти за по-добър живот, за по-добра България, а с това ще изпълните и завета на Апостола”, се обърна към походниците кметът Спартански.  

Общо 210 души, разпределени в осем лъча, ще се включат в тазгодишния юбилеен 25-и Национален поход „По стъпките на Апостола”. Най-възрастните участници са един от основателите на похода и почетен председател на Общински комитет „Васил Левски” – Плевен, Васил Копчев и карловецът Васил Чардаклиев, родственик на Левски. Най-малък е Йордан, който през август ще посрещне 4-ия си рожден ден.

В юбилейния преход ще има голяма група от Карлово, ще се включат участници и от градовете Видин, Никопол, София, Шумен, Левски.

Сред учениците най-много традиционно са от плевенската Математическа гимназия „Гео Милев”, за първа година масово се включват и деца от начален курс – осмият лъч ще е съставен изцяло от ученици от ОУ „Йордан Йовков” и СУ „Иван Вазов”.

Тържественото влизане и посрещане на походниците в Карлово ще е на 18 юли в 10.30 часа. Вечерта по повод 25-годишнината на похода в къщата на Левски ще бъде представена мултимедийна презентация, очаква се гост да бъде Президентът на Република България Румен Радев.

Тази година за всички са изработени специални шалчета с мотото на похода: „Напред към възраждането, назад към природата – дайте шанс на младите!”.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация