film izle

Днес се навършват 120 години от рождението на Саша Попов и 45 години от смъртта на Христо Бръмбаров

Сподели
Етикети

Саша Попов е роден на 12 юли 1899 година в семейството на музиканти в град Русе, Княжество България. Майката е пианистка, а бащата цигулар. През 1908 г. заминава за Виена. В главната столица на Австро-Унгарската империя Попов учи при професор Карл Пирл и цигулковия педагог Отокар Шевчик. Приет е за студент във виенската консерватория.

След завръщането си в България става преподавател в Музикалната академия. Забележителният цигулар Саша Попов станал и забележителен диригент. Всичко започнало с назначаването му за ръководител на Академичния симфоничен оркестър (АСО). За шестте начални сезона оркестърът изнесъл над 100 концерта и безусловно се утвърдил в българския музикален живот. През 1936 г. АСО става основата, върху която се сформира Царският симфоничен оркестър, предшественик на днешната Софийска филхармония. Саша Попов е основател също на Варненската, Русенската и Плевенската филхармонии.

На 11 февруари 1956 г. е пенсиониран от Софийска филхармония. Няма нито един глас в негова защита. Малко по-късно заминава в чужбина, където последователно работи в Израел, Египет и САЩ.

Саша Попов умира в Лос Анджелис на 12 август 1976 г. През 1999 г. прахът му е донесен в България и положен в Централните софийски гробища.

Той е баща и дядо на оперните певици Валери Попова и Александрина Пендачанска.

През април 1953 година Саша Попов е изпратен в Плевен със задача да постави началото на симфоничното дело в града. Всъщност той вече го е поставил, като в предните години, от 1936-а, е представил с АСО, Царския военен симфоничен оркестър и Софийската филхармония най-малко двадесетина концерта с най-разнообразен репертоар. Обявен е конкурс за набиране на оркестранти. Доста от тях са привлечени от името на Саша Попов. Постепенно се оформя нормален за работа състав. Според щатното разписание (пази се в Държавен архив – Плевен), през 1953 г. в Държавния симфоничния оркестър в Плевен работят 54 души. Веднага започват усилени репетиции за  първия концерт, който е изнесен пред възторжената публика на 6 септември и повторен на 8 ноември. Програмата включва симфония № 1 на Бетовен, Третия клавирен концерт на Панчо Владигеров със солист автора и като ефектен финал – танци из балета „Гаяне“ на Арам Хачатурян.

Събитието е отразено в местния и централния печат. „В дните преди великия Девети септември трудещите се от Плевен и окръга завоюваха нова културна придобивка. На 6 септември в концертната зала на кино „Георги Димитров“ (днешната зала „Емил Димитров“ при читалище „Съгласие“, б. а.) най-младият оркестър на републиката изнесе своя първи концерт“, пише вестник „Септемврийска победа“.

По-късно маестро Христо Бръмбаров дава идеята и решително подпомага раждането на Плевенската опера, по-късно назована на негово име. Но началото полага Саша Попов.

Днес се навършват 42 години от кончината на оперния изпълнител Христо Бръмбаров. Изключителен артист, специализирал в Италия, с върхови постижения в певческата си кариера, наредил се в челните редици на европейското оперно изкуство. Професор в Музикалната академия, символ на българската вокална школа, оценен като най-добрият педагог на мъжки гласове в света. Негови ученици са световно известните Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Асен Селимски, Гена Димитрова и много други. Съдейства за създаване на плевенската опера през 1970 г., която след смъртта му приема неговото име.
Изгражда незабравими образи на Борис Годунов от едноименната опера на М. Мусоргски, Амонасро от „Аида” на Д. Верди, Скарпиа от „Тоска” на Д. Пучини, Валентин от „Фауст” на Ш. Гуно, Томски от „Дама пика” на П. Чайковски, Георги Грозника от „Янините девет братя” на Л. Пипков и др.

РИМ – Плевен

Коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация