film izle

Марка с творба на акад. Светлин Русев ще бъде издадена догодина

За рождения ден на акад. Светлин Русев през юни догодина да бъде издадена марка с негова творба. Тази идея беше оповестена днес в галерията с дарението на академика на родния му Плевен. Сподели я Румен Петков, а председателят на Съюза на филателистите в България Спас Панчев обеща да съдейства за реализацията й.

След като по-рано през деня те присъстваха на валидацията на нова марка, съвместно издание на България и Русия, заедно с генералния консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, съветника по културните въпроси при Посолството на Русия в България Алексей Новосьолов и директора на Института по лозарство Иван Пачев, разгледаха безценните експонати в галерия „Дарение Светлин Русев”. Румен Петков подари на всички гости по един от календарите на АБВ – Младежи, който започва от 3 март – Освобождението на България от турско робство, и съдържа бележити дати, свързани с българската история. Сред тях е и откриването на Галерията преди 35 години.

Съвместно издание на пощенска марка на България и Русия беше валидирано в Плевен

Панчев подчерта, че акад. Светлин Русев е не само един от най-добрите български художници, но и най-големият дарител на ХХ век.

А за да я има галерията в сегашния й вид, голяма заслуга има Румен Петков – като кмет на града и по-късно като вътрешен министър, той съдейства за голяма част от ремонтите на уникалната сграда.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация