film izle

Родственици на Апостола представиха книга за Васил Левски в града с името му

В град Левски започва честването на годишнината от рождението на великия българин

Кметът на Община Левски Любка Александрова изрази радостта си , че с представяне на книга за Апостола, на изложбата на автентични документи, с разказ за карловската фамилия, дала на нашия народ Васил Левски, започва честването на рождения ден на Апостола, патрон на град Левски.

За нас е чест да бъдем в града с името на Апостола в навечерието на 182-рата годишнина от рождението му, споделиха Васил Караиванов и Стефан Караиванов – внук и правнук на първия братовчед на Апостола – Васил Караиванов. Те призоваха да помним гениалния карловец, да отстояваме идеите на Левски, това е отговорност и мисия на родствениците на Васил Левски, на всички българи.

Книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“ е третото преработено издание. Първото издание е отпечатано през 1987 г. и тиражът веднага е изчерпан. В нея са спомените на първия братовчед на Апостола Васил Караиванов, събрани от неговия син д-р Петър Караиванов, множество писма и документи.

Васил Караиванов е верен съратник на Левски, собственик на Караивановия хан, наречен Ханът на Апостолите, защото Левски е отсядал много пъти и в него са идвали Каблешков, Бенковски, Волов за подготовката на Априлското въстание. Васил Караиванов е и първият кмет на Карлово, избран на 16 януари 1878 г., месец и половина преди официалното Освобождение на България от турско робство, разказа Стефан Караиванов и посочи, че той е и първият демократично избран кмет в България. В Карлово тази дата е празник за общината. Спря се подробно на събития и факти, документирани в книгата, на старите записки и копия на документи,  които имаха възможност да видят присъстващите на срещата с родствениците на Васил Левски.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация