film izle

150 лв. за отстрел на дива свиня, държавата затяга контрола в борбата с африканската чума по свинете

Армия, полиция и жандармерия се включват в изпълнението на мерките срещу разпространението на болестта

Заради разпространението на африканската чума по свинете в България държавата въвежда нови мерки и затяга контрола в 20-километровите карантинни зони около огнищата на заразата. В борбата се включват и армия, полиция и жандармерия. Две нови огнища – във Врачанско и в Търговище, са установени днес. Към момента в страната има 15 огнища на заразени свине в лични стопанства и 15 случая на диви свине. Взето е решение да се дават по 150 лв. на ловни дружинки за отстрел на диви свине в 20-километровата карантинна зона край огнищата. Мерките се предприемат след заседание на националната епизоотична комисия и бяха обявени от министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Мерки за недопускане на Африканска чума по свинете са в сила за всички населени места в Плевенска област

Танева припомни, че африканската чума е налична в цяла Европа. В Румъния е изключително висок интензитетът на това заболяване.

„Единствената страна в света, която се е справила с африканската чума и в момента все пак е под надзор предвид устойчивостта на този вирус и липсата на лечение и ваксина за него, е Чехия. Там във въпросните рискови 20-километрови зони с помощта и на снайперисти на практика е направена пълна депопулация на дивата свиня, обстреляни са всички  свине. Било е обявено извънредно положение в страната. Също така не са останали и тип лични стопанства, които нямат мерки за биосигурност за отглеждане на дива свиня. Така Чехия се е справила. Две години вече е под надзор и няма ново установено заболяване или огнище“, даде пример Десислава Танева.

В областните епизоотични комисии от утре тръгват и екип професори от Центъра за оценка на риска именно за да разясняват на хората какви са опасностите и как се предава това заболяване, посочи още тя. Подготвен е и информационен клип какво представлява заболяването по свинете.

МВР ще проверява всеки влизащ или излизащ в карантинните зони автомобил, забранява се превозването на месо, месни продукти и живи животни. По-строг контрол ще има и на гранично-пропускателните пунктове, а в районите на заразата ще бъдат насочени допълнителни сили. На пристанищата, гарите и летищата, определени като рискови точки заради отпадъците от туристопотока, ще бъдат сложени допълнителни кошчета за отпадъци и ще се следи за дезинфекцирането на помещенията и пространствата.

Предстои Министерството на околната среда и водите да оповести мерки за борба с чумата в националните паркове въз основа на епизоотичната обстановка с цел депопулация на дивата свиня.

Поредни огнища на африканска чума по свинете в Плевенско са потвърдени в Дъбован и Българене

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация