film izle

225 прасета са умъртвени от началото на заразата до момента в Плевенска област

Пред Областната епизоотична комисия днес шефът на БАБХ – Плевен д-р Иван Йорданов отчете, че от началото на епидемията от африканска чума по свинете до момента са евтаназирани общо 225 животни. Те са от 14 населени места в общините Никопол, Гулянци и Левски. В 10-километровата зона около огнищата са взети общо 458 кръвни проби в 31 населени места. От предишното заседание на комисията преди седмица са констатирани две нови огнища – в село Българене, община Левски, и в село Дъбован, община Гулянци.

Важно: Информация за заболяването Африканска чума по свинете

Д-р Йорданов потвърди, че при дивите прасета на територията на областта са открити положителни проби при две животни – в ловните стопанства на селата Деков и Новачене. В градовете Плевен и Никопол е проведена информационно-обучителна кампания от ловните сдружения в рамките на която ловците са запознати с реалната епизоотична обстановка и мерките, които следва да се предприемат.

До края на настоящата седмица във всички общини на Плевенска област предстои да се проведат информационни кампании за епизоотичната обстановка в областта и ще бъдат раздадени информационни материали. Д-р Йорданов подчерта, че на територията на областта няма достатъчно отдалечени и безопасни зони. Вече има констатирани огнища и в съседните области – Враца и Велико Търново.

Според д-р Йорданов в сравнение с началото на кампанията вече има по-добро съдействие от страна на общините при изпълнение на мерките за ограничение и ликвидиране на заболяването. По думите му това, че в последните 3 дни не са констатирани нови случаи на заболяването, не бива да ни успокоява. Йорданов призова стопаните в общините, които не са засегнати, да не смятат, че са защитени. По-добре е според него да заколят домашните си прасета и да ги консервират. Животните не са регистрирани, нямат никаква биосигурност и по закон, дори да нямаше зараза от чума, ветеринарните органи са задължени да ги унищожават. Специалистите не са го правили досега, защото се съобразяват с традициите, но при настоящата епизоотична обстановка нямат друг вариант.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация