film izle

20 юли: Международен ден на шахмата и професионален празник на пивоварите

Международният ден на шахмата се отбелязва на 20 юли от 1966 година, по повод годишнина от основаването в Париж през 1924 година на Международната шахматна федерация (FIDE), която има над 160 страни членки. Международната структура е изградена от националните шахматни организации и отговаря за организацията на шахматни първенства на световно и континентално ниво. Организира Шахматните олимпиади и световните шахматни първенства, изчислява личния рейтинг на шахматистите ЕЛО, определя шахматните правила, дава званията майстор, международен майстор и гросмайстор за мъже и жени и назначава съдиите.

ФИДЕ е основана на 24 юли 1924 г. в Париж. През 1989 г. е призната за международна организация, а през 1999 г. и от Международния олимпийски комитет (МОК). Днес близо 4 хиляди българи са получили български рейтинг.

Двата плевенски отбора със злато и бронз от Европейското по шахмат в Чехия

На Илинден българските пивовари отбелязват професионалния си празник. Днешният ден не е избран случайно, тъй като пророк Илия е покровител на родните пивовари.

На нашата територия бира се произвежда от хилядолетия, а преди около 150 години започва и промишленото производство на напитката. Днес в България се произвеждат десетки видове бира, но най-предпочитана е светлата. Отбелязва се 25 години от създаването на Съюза на пивоварите у нас и 135 години от българската пивоварна индустрия.

По стара българска традиция, на Илинден се приготвя пиво, от което човек не се напива. А пророк Илия е избран за покровител на пивоварите от игумена на Бачковския манастир епископ Наум.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация