film izle

50 години от смъртта на Иван Винаров

Сподели
Етикети

На 25 юли се навършват 50 години от смъртта на Иван Винаров. Да си спомним за този бележит плевенчанин!

Иван Винаров е роден на 24 февруари 1896 г. в Плевен. През 1915 г. е призван в Българската армия. Натрупва значителен военен опит по фронтовете на Първата световна война, в края й е осъден на затвор за участието си във Войнишкото въстание. През 1922 г. бяга от затвора и емигрира в СССР, където става кадрови военен. От 1926 до 1930 г. е военен съветник на Китайската народно-освободителна армия, след което работи като военен разузнавач в Западна Европа, включително и по време на испанската гражданска война. Завършва московската военна академия „Фрунзе“ и през 1941 г. командва полк при отбраната на Москва. През 1944 г. участва в прогонването на германските войски от Балканския полуостров.

След 1944 г. Иван Винаров достига до чин генерал-лейтенант в Българската армия, после известно време е началник на Строителни войски (тогава „Трудова повинност“). През 1949 г. е назначен за зам.-министър (от 1951 г. – министър) на пътищата и строежите, а през 1954 – 1964 г. е началник на Главно управление на пътищата при Министерски съвет. След пенсионирането си се установява в Плевен, където му е предоставена къща в парк „Кайлъка“. След смъртта му тя става музеен кът. През 1990 г. експозицията е закрита.

От 1958 г. до смъртта си е народен представител от Плевенско. За приноса си към развитието на Плевен е обявен за почетен гражданин.

Иван Винаров умира на 25 юли 1969 г. в София.

Иван Винаров и Плевен

Едва ли повечето плевенчани знаят, че идеята пещерата в „Кайлъка“, където навремето хората са събирали овцете си на хладно, да стане ресторант, е именно на Иван Винаров. Реконструкцията (открита е през 1948 г.) била направена с част от парите, събрани от членовете на Комитета за превръщане на съществуващия дотогава ловно-стрелкови парк „Сокол“ в парк „Кайлъка“. За да накара хората да се „поотпуснат“, ген. Винаров ги насърчил с личния си пример като обявил, че дава три свои заплати за каузата. Така инициаторът на комитета и негов почетен председател мотивирал членовете и за кратко време успели да съберат 3 милиона тогавашни лева. След година – две се появило и езерото с лодките и водните колелета.

Средствата били изразходвани за почти четирикратното разширяване на защитената паркова територия. С 3-те милиона лева започнало благоустрояването на „Кайлъка“. Първо били направени алеите, тъй като нямало никакъв път – покрай реката лъкатушила малка пешеходна пътека, а от другата страна се виел коларски път. Не след дълго започва и работата по големия плувен басейн, а паркът се залесява с различни дървесни видове.

Страхотното наводнение в Плевен от 1956 г. отключва идеята за язовири, които да предотвратят голямата вода да нахлуе пак и да смекчат сухия местен климат. Иван Винаров предложил да се изградят т. нар. ретензионни язовири, които да задържат водите при обилен дъжд. От тогава до сега градът не е наводняван.

Някои от местните помнят Иван Винаров и с ролята му за водоснабдяването на Плевен. През втората половина на 50-те години започнало проектирането на Черноосъмския водопровод. В края на 60-те той бил готов. Благодарение на него се докарвали 1 000 л/сек. питейна вода.

Идеята за направата на Панорамата също е на Иван Винаров, твърдят запознати. Той положил изключителни усилия в тази посока. От среща с тогавашния съветски министър на културата станало ясно обаче, че решаването на въпроса се отлага във времето и така символът на Плевен става факт след смъртта на генерал-лейтенанта.

За жителите на с. Згалево обаче Иван Винаров ще си остане човекът, благодарение на когото гъсти асмалъци оформят свод над тротоарите по протежение на цялата главна улица на селото и осигуряват прохлада през лятото.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация