film izle

Болните от астма се увеличават, особено сред децата, алармират специалисти

Безплатно изследване на белите дробове ще се проведе утре в Плевен

Астмата и Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) са сред най-често разпространените хронични заболявания. Статистиката показва, че честотата им не намалява, въпреки напредъка в лечението им през последните години, алармират специалистите. Болните от астма се увеличават, особено в детска възраст. От началото на годината с астма са диспансеризирани 779 деца в Плевенска област. 10 – 11 процента от възрастното население в областта страда от болестта, като за страната процентите са 9.

На 2 август от 10.00. до 14.00. ч. в Клиниката по пневмология и фтизиатрия се проведат безплатни изследвания на белите дробове /спирометрии/ с цел ранна превенция на хроничните белодробни заболявания. Адресът на клиниката е ул. Владимир Вазов“ № 91. Телефонът за предварително записване е 064 886 743.

Данни за социално значимите белодробните заболявания в областта бяха изнесени на пресконференция в Общината по повод организирания Ден на отворените врати на Националната пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики“, който ще се проведе и в Плевен. Участие в срещата с медиите взеха доц. д-р Явор Иванов, началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Георги Странски“ – Плевен, Диана Хаджиангелова, председател на АББА, доц. Пенка Стефанова, директор на РЗОК-Плевен и зам.-кметът на Община Плевен Милен Яков.

Според данни от интегрираната информационна система на НЗОК , в РЗОК Плевен през 2018 г. на пациенти над 18 г. възраст със заболяване ХОББ са извършени 2 864 прегледа на 1 977 здравноосигурени. За сравнение, през 2019 г. до момента са извършени 1 572 прегледа на 1 442 лица. За същата възрастова група, но за заболяване астма през 2018 г. са извършени 3 972 прегледа на 2 214 лица, като за 2019 г. прегледите са 2 147 прегледа за 1 815 здравноосигурени. През 2018 г. на деца със заболяване астма са извършени 2 637 прегледа на 1 062 лица. За сравнение през 2019 г. /до момента/ са извършени 1 209 прегледа на 779 лица.

Астмата е заболяване, което не се лекува, но при правилно лечение засегнатите могат да водят напълно нормален живот. Методът лишава децата от имунозащитата, която се гарантира при естественото раждане. Сред основните причини за астмата са замърсеният въздух и тютюнопушенето, има и генетични особености. Влажният и замърсен въздух, честите валежи, промените в атмосферното налягане са фактори, които влияят на страдащите от астма. За повишената честота на заболяването сред децата допринася и масовото раждане чрез секцио.

Извършването на профилактични прегледи от ОПЛ е важен момент от грижата за здравето на всеки, те са задължителни, но въпреки това все още обхватът, особено при лицата над 18 години, е незадоволителен – около 50% от подлежащите се явяват на такъв преглед.

Вече диагностицирани със съответните заболявания пациенти се наблюдават от пулмолог или алерголог, лекар – вътрешни болести и педиатър за децата. Част от задължителните дейности, финансирани от здравна каса са – четири пъти годишно преглед от специалиста, провеждащ диспансерното наблюдение, изследване на пълна кръвна картина, един път годишно рентген на бял дроб, спирометрия и др. за пациенти от 0-18 г. възраст. На възрастни пациенти с астма годишно се полагат три прегледа, които включват и съответните задължителни изследвания. Пациентите с ХОББ и астма имат право на реимбурсирани напълно или частично лекарства, включени в позитивния лекарствен списък. От това си право от началото на годината в област Плевен са се възползвали около 4000 души с астма и близо 3800 с ХОББ.

Инициативата Ден на отворените врати на Националната пациентска кампания „Белодробно здраве във всички политики“ е на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ /АББА/ в партньорство с българското дружество за белодробни болести /БДББ/ и Българското дружество по алергология /БДА/.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация