film izle

Отменено е бедственото положение в област Плевен

В 64 населени места до 5 август трябва да бъдат заклани прасетата в личните стопанства

Поради липса на нови огнища на африканска чума по свинете в областта за последната седмица, областният управител на Плевен Мирослав Петров е взел решение да не бъде продължавано бедственото положение. Това обяви на проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия зам.-областният управител Татяна Божинова.

Бедственото положение беше обявено със заповед на областния управител на 24 юли и срокът му изтече вчера, 31 юли.

Директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Иван Йорданов изнесе актуална информация за епизоотичната обстановка в областта. По думите му последното огнище на африканска чума, констатирано в региона, е от 25 юли в град Искър. Там са евтаназирани общо 28 прасета и е извършена съответната дезинфекция в огнището на заболяването, както и на цялото населено място. Йорданов добави, че е приключило и наблюдението в 10-километровата зона около Искър и не са констатирани положителни резултати за наличие на заболяването. 

Д-р Йорданов прочете списък със селищата в 20-километровата зона около двете големи свиневъдни ферми – в Дисевица и в Малчика, където според заповед на областния управител от 30 юли, до 5 август, понеделник, трябва да бъде сведен до нула броят на прасета от личните стопанства. След тази дата ще бъдат налагани санкции на стопаните. Областната епизоотична комисия взе решение да бъдат задължени всички кметове от населените места в двете зони в срок до 5 август да изготвят актуални списъци на личните стопанства. Йорданов прикани всички собственици в 64-те селища от списъка сами да заколят животните си, иначе те подлежат на евтаназиране. По думите му най-добре е месото от закланите прасета да бъде консервирано, а не да се замразява във фризери.  

Списък на селищата, които попадат в 20-километровите зони около двете свинеферми

  • Община Долна Митрополия – Долна Митрополия, Биволаре, Божурица, Горна Митрополия, Победа, Рибен, Тръстеник
  • Община Долни Дъбник – Долни Дъбник, Бъркач, Горни Дъбник, Градина, Крушовица, Петърница, Садовец
  • Община Плевен – Плевен, Беглеж, Бохот, Брестовец, Буковлък, Върбица, Гривица, Горталово, Дисевица, Коиловци, Къртожабене, Къшин, Ласкар, Николаево, Опанец, Пелишат, Радишево Ралево, Тодорово, Тученица, Търнене, Ясен, Славяново
  • Община Белене – Кулина вода, Петокладенци, Татари
  • Община Левски – Левски, Асеновци, Аспарухово, Варана, Българене, Градище, Божурлук, Козар Белене, Малчика, Обнова, Стежерово, Трънчовица
  • Община Никопол – Бацова махала, Новачене, Санадиново
  • Община Пордим – Борислав, Каменец, Катерица, Одърне и Тотлебен

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация