Посланикът на Кувейт посети Медицинския университет в Плевен

Негово Превъзходителство д-р Якуб Ал-Атиики, посланик на Кувейт в България, посети днес Медицински университет – Плевен, за да се запознае с ръководството, с материалната база и конкурентните предимства на висшето училище за иновативно обучение и научноизследователска дейност, съобщават от учебното заведение. Посланикът, който бе придружаван от  председателя на ПП АБВ Румен Петков, бе посрещнат от ректора на плевенската Алма Матер проф. д-р Славчо Томов, от почетния ректор проф. д-р Григор Горчев, зам.-ректора по европейска интеграция проф. д-р Савелина Поповска и зам.-ректора по научноизследователска дейност доц. д-р Галя Ставрева. Професор Томов приветства Негово Превъзходителство с добре дошъл и му представи накратко ключови постижения и факти от 45-годишната история на висшето училище, както и отличителните черти в обучението, науката и клиничната практика – англоезичното обучение на чуждестранни студенти по медицина, въведено за първи път в страната през 1997 г., както и лидерските позиции в развитието на роботизираната хирургия, телемедицината и високите технологии.

Н. Пр. д-р Якуб Ал-Атиики благодари за възможността да се запознае с представители на академичния елит на България, като изрази добрите си впечатления от качеството на българските лекари и медицински специалисти, които работят в Кувейт и заемат ключови административни постове. Той изрази убеждението си, че МУ – Плевен, може да реализира успешно сътрудничество с Кувейт чрез академичен обмен и партньорство в сферата на образованието и научноизследователската дейност. Първата стъпка към бъдещите двустранни отношения ще е визита на академична делегация от Кувейт в Медицинския университет, която лично посланикът ще съпровожда. Румен Петков обобщи възможностите за бъдещо партньорство в две направления – привличане на кандидат-студенти от Кувейт за получаване на качествено обучение по медицина, фармация и здравни грижи и сътрудничество с академичното ръководство на МУ и с УМБАЛ „Света Марина“.

Визитата на посланика завърши в Телекомуникационния ендоскопски център с посещение на Музея на минимално инвазивната хирургия, с наблюдаване на демонстрация на 3D хирургия и размяна на протоколни подаръци. Ректорът връчи на д-р Якуб Ал-Атиики юбилеен плакет 45 години МУ – Плевен, а той от своя страна му подари двете си авторски книги: „Кюрдският въпрос –  национални и регионални измерения“ и „Съдбата на кюрдския народ през ХХ в.“.

%d bloggers like this: