film izle

Впечатляваща изложба на 10 български майстори на акварела в Арт център Плевен

50 творби на 10 съвременни български майстори на акварела събира изложбата, която ще бъде открита днес в Арт център Плевен. Иван Милушев, Кирил Божков, Краси Тодоров, Любомир Йотов, Ненко Чанев, Радослав Маринов Реме – син, Селма Тодорова, Стела Кенфилд, Цветан Казанджиев и Цвятко Остоич участват с по пет свои творби.

Плевен е вторият град след Варна, в който се показва тази изложба.  Тя е част от съпътстващата програма на Международното триенале „Духът на акварела” в морската ни столица. Куратор е Селма Тодорова, която е и председател на фондация “Международно Акварелно Общество – България”. „Акварелът е един обединител. Органазицаията ни е с клон от над 100 държави. Мисията е любов, равенство на хората извън всякакви раси и предразсъдъци”, казва тя. Обединяващото между авторите, включени в изложбата, е че рисуват акварел и са българи. Много от тях с име и извън страната, участват в различни световни конкурси на пет континента.

Всеки е със свой почерк и търсене. По пет работи от автор, една до друга. Така е избрала да ги пердстави кураторът на изложбата. Десет отделни сигмента, които действат цялостно и пълнят окото, жадно за красота, за нещо интересно, което не е виждало до този момент, казва Селма Тодорова.

Любомир Йотов е плевенското присъствие в изложбата. „Акварелът е може би най-трудната техника в живопистта, защото трудно се ръководи водата. Но казват, че който може да рисува акварел, може да нарисува всичко”, сподели той. А колко бързо се рисува една такава картина? „Зависи от начина на рисуване. Една от картините в изложбата съм рисувал два месеца, друга – 20 минути. Всяка различно”, разкрива художникът. Откриването на изложбата е от 18 часа и ще остане в Артцентър Плевен до 7 септември

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация