film izle

АБВ алармира, че редица фактори искат да провалят проекта АЕЦ „Белене“

Сподели
Етикети

АБВ  алармира, че редица фактори ще направят всичко възможно да провалят проекта АЕЦ „Белене“. Информация по темата изнесе на пресконференция заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева. „Миналата седмица министърката на енергетиката обяви, че е изненадана, че има българско участие с интереса за изграждането на проекта АЕЦ „Белене“. Смело мога да кажа, че не съм изненадана, че има редица лица, групи и фактори, които ще направят всичко възможно да провалят проекта АЕЦ „Белене“, както провалиха „Южен поток“. Надявам се на правителството и на народните представители, които ще докарат проекта до реализация и ефекта, който ние търсим – енергетика на достъпна цена, която АЕЦ “Белене“ ще осигури“, посочи още заместник-председателят на АБВ. Тя отчете, че АЕЦ „Белене“ може да гарантира достъпна и прогнозириуема цена на електроенергията.

Именно за това от партията изпращат предложение до министъра на енергетиката и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Предложението на АБВ във връзка с процедурата за стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. В него ПП АБВ настоява министърът на енергетиката да възложи на работната група, която ще разгледа заявките и ще изготви „кратката листа“, да изиска следната информация от всички фирми, подали заявления и писма за намерение в наскоро приключилата процедура за избор на стратегически инвеститор:

  • С какъв собствен капитал разполага всяка от фирмите, подала заявка за участие?
  • Кой е фактическият собственик на всяка от компаниите, изявили интерес?
  • Какъв е произходът на капитала на фактическия собственик на компаниите?

Препоръчваме на Комисията тази „кратка листа“ да се започне само със стратегическите инвеститори, които искат да изкупят цялата мажоритарна част; В случаите, в които има подадена заявка от страна на консорциум, молим да се изиска информация от всяка от фирмите в този консорциум“, се посочва още в писмото, адресирано до министър Петкова и Цвета Караянчева.

Пред вас е писмо, което вчера входирахме на вниманието на Министерството на енергетиката и към председателя на Народното събрание относно темата за АЕЦ „Белене“. ПП АБВ винаги е била изключително последователна в политиката си по защита на АЕЦ „Белене“. Ние сме единствените, които продължаваме вече 5 години да настояваме проектът да бъде 100 % изцяло държавно участие. За нас от една страна това е енергийна независимост, но също така национална сигурност. Приходите, които в бъдеще ще се превърнат  и в печалба от проекта, мислим, че е редно да останат в България, вместо да ги даваме в ръцете на стратегически инвеститори, без значение откъде ще бъдат те“, подчерта Ганчева. Тя обясни, че в писмото си от АБВ се обръщат към министъра на енергетиката да разпореди на постоянната  комисия, която предстои в рамките на 90 дни да разгледа проектните предложения, да изиска информация, която е важна да не се допусне спекула в проекта и той да не бъде провален, както с други проекти се е случвало. „За каква информация помолихме? Кой е собственикът на капитала на фирмите, които са заявили интерес в изграждането на проекта. Фактическият собственик и какъв е произходът на средствата“, допълни още Ганчева. По думите й е изключително важно в случаите, в които има консорциум, тази информация да бъде изискана за всички фирми, част от консорциума. „Нещо изключително важно, което предложихме е комисията, която ще направи така наречената „къса листа“ в срок от три месеца да включи и покани в нея само тези стратегически инвеститори, които ще изкупт мажоритарната част от АЕЦ „Белене“. Тази практика ще доведе до две неща. На първо място много по-лесно ще се структурира проектът, на второ място спекулантите по естествен начин ще бъдат изчистени“, коментира още заместник-председателят на АБВ. Тя поясни, че е оптимист за изготвянето на „кратката листа“, но по думите й остава големият въпрос кои стратегически инвеститори по какъв начин ще предложат калкулацията на проекта.

Лидерът на АБВ Румен Петков заяви, че за проблемите в енергетиката от АБВ още март месец са предупреждавали, че действията и бездействията на правителството ще доведат до това България да не може да изпълни ангажимента си на 1 януари следващата година да имаме тръба и да се реализира Турски поток. „Казвам го с болка, с гняв. Правителствата на БСП и ГЕРБ ликвидираха на този етап възможността България и Европа да получават пряко газ от Русия и да не плащаме транзитна газ на Турция. Това правителство на Борисов е основен фактор за непострояването на тръбата на Турски поток, със забавянето на процедурата“, каза още Петков. Той посочи, че страната ни няма определен изпълнител и по този начин България играе ролята на обрания мек спусък на пистолета на челото на Русия  за принуда тя да преговаря с Украйна, за да не остане Европа без газ. „Това българско правителство го прави съвършено съзнателно“, допълни още Петков.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация