Фестивалът на пълнената чушка в Левски се превърна в празник на кулинарното изкуство

Традиционният панаир на града се проведе от 29 август до 1 септември

Традиционният панаир в Левски, който което повече от век събира близки и приятели, се проведе от 29 август до 1 септември. Община Левски и НЧ „Георги Парцалев-1901” се погрижиха за богатата и разнообразна програма.

За първи път в историята на града, на 31 август се проведе фестивалът „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция”, който се превърна в емблематичен празник на кулинарното изкуство.

Кметът на Община Левски Любка Александрова откри фестивала. „Изключително големият интерес към фестивала е безспорно доказателство, че изборът „пълнената чушка”, марката на панаира в Левски да стане празник на кулинарната традиция е правилен.“

Над 300 пълнени чушки, приготвени от домакините, имаха удоволствието да опитат гостите на празника.

Водещ на събитието беше Ганчо Александров, сред гостите бяха кметът на Бяла Черква Албена Тодорова, дизайнерът Илиян Йорданов, актьорът Чавдар Гергов, Миглена Николаева от РИМ – Плевен, кметове на кметства в община Левски и община Павликени.  Поздравителни адреси кметът на Община Левски получи от кметовете на общините Златарица, Павликени, Горна Оряховица, Велико Търново, от областните управи на Плевен и Велико Търново.

Председател на журито на фестивала беше кулинарната звезда Катето Евро, членове – Ивайло Лечев от гр. Левски (със 17-годишен опит в чужбина) и Емилия Кондова – управител на Домашен социален патронаж.

ЖФГ „Детелина” при НЧ „Георги Парцалев-1901” изпълни  своеобразния химн на фестивала „Цонке ле, чушко червена”, в празника участва и детска формация „Слънца” от читалище „Георги С. Раковски” в с. Изгрев. Забавни игри и състезания за пълнене, белене и тарбушене на чушки, търсене на златна чушка бяха още сред изненадите на празника. Извън категориите златна чушка спечели Миглена Николаева от  РИМ – Плевен, а сребърна със златни листенца – зам.-кметът на общината инж. Кольо Домеников. Сребърна чушка спечели кметът на Бяла Черква Албена Тодорова. Уникалните награди, изработени от бижутера на звездите Константин Костов, връчи кметът Любка Александрова.

Състезаваха се и отбори „Зелена чушка и „Червена чушка” от ОУ „Максим Горки” и СУ „Крум Попов”, участниците  получиха грамоти  и награди от Общината. Награда „златна чушка” получи и председателят на журито Катето Евро за специалното си участие във фестивала. Тя сподели, че тук е опитала чушки, които никога не е опитвала през живота си и на журито е било много трудно да определи наградите.

В първа категория „Най-автентична рецепта за пълнена чушка”
първо място и златна чушка спечели Стефан Стефанов от с. Градище за най-атрактивно представяне на панаирджийски чушки, изпечени в пещ на мястото на фестивала.
Второ място беше присъдено на Галя Иванова Върбанова от гр. Левски за пълнени чушки по стара рецепта от с. Обнова.
Трето място и сребърна чушка получи Нина Мошева от с. Асеновци за „Сборджийски чушки от с. Асеновци“.

В категория „Най-уникална рецепта за пълнена чушка” първо  място спечели Станислав Гайдаров за авторска рецепта на пълнени камби.
Второ място – Венета Дечева Чуховска и Албена Петкова Дешкова от гр. Левски за пълнени чушки – авторска рецепта.
Деветгодишният Андрей Ивайлов Андреев беше отличен с трето място за детско меню „Пълнени чушки с яйце и сирене“

Всички участници в двете категории получиха грамота за участие и подаръци от Община Левски. Празникът на кулинарната традиция продължи с концерт на легендарната ТОНИКА, песни за празника изпълни и народният певец Тодор Кирилов, новият Борис Машалов.

%d bloggers like this: