film izle
4 септември 2019, 15:43 1 коментар

По-нисък добив, но по-качествено грозде очакват в ИЛВ – Плевен

Сподели

Около 30-40% по-нисък добив, но по-качествено грозде, очакват тази година в Института по лозарство и винарство – Плевен. Това съобщи днес при откриването на гроздоберната кампания директорът на Института проф. д-р Иван Пачев.

„Климатичните условия в момента – високи дневни температури и ниски през нощта, са предпоставка за балансирано производство на захари и киселини в самото грозде. Ако успеем да го приберем навреме, виното ще бъде хубаво, тъй като един от големите проблеми е липсата на работна ръка. И ако не успеем своевременно да приберем гроздето – когато захарността е най-добра, това ще повлияе и на качеството на виното”, добави той.

Изкупната цена на гроздето се очаква да бъде около 70-80 ст. за кг до 1 лв. – 1,10 лв. Ако няма търсене може и да падне, прогнозира проф. Пачев.

В 117-годишната изба на ИЛВ – Плевен се съхраняват вина от създаването на Института до днес. „Гордост за Плевенския край винаги е била „Гъмзата”, категоричен е проф. Пачев.- Това е единственото представително вино за централна Северна България и ние можем да се похвалим, че поддържаме сорта и правим вино от него. За съжаление вече почти не се отглежда – масиви има само във Видин и в базата на ИЛВ – Плевен, където се поддържа генофонда на България”.

има 1 коментар
  1. котопакси каза:

    Е този некадърник съсипа един институт ,сега наред е ИЛВ .А след няколко години няма и него да го има ,благодарение на Пачевци ,Найденовци и ред други гробокопачи на ИЛВ .

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация